Chirurgia bariatrică este o alternativă eficientă pentru persoanele care suferă de obezitate și pe care dietele nu le ajută. Medicii recomandă intervențiile de acest tip de intervenție ca ultimă soluție în obezitatea morbidă, după epuizarea celorlalte soluții.
Chirurgia bariatrică reprezintă o multitudine de proceduri chirurgicale aplicate oamenilor care suferă de obezitate, astfel încât aceștia să poată reveni la greutatea normală și care să nu le mai pună în pericol viața. Din cauza kilogramelor în plus, multe persoane se confruntă cu o multitudine de boli metabolice. „Este un fel de a doua șansă la viață pentru oamenii obezi. Așa poate fi definită chirurgia bariatrică. Practic, noi reușim să schimbăm întreaga anatomie gastrointesinală” a explicat dr. George Sirețeanu, medic specialist în chirurgie bariatrică, în direct la TeleMedika, emisiune cu sfaturi pentru sănătate aduse de medici.
Operațiile specifice chirurgiei bariatrice nu sunt urgențe medicale, tocmai de aceea între medicul care operează și pacient este nevoie de mai multe întâlniri și discuții cu privire la modul în care viața bolnavului se va schimba după intervenție.
Mai mult, pacienții sunt obligați să țină un regim alimentar și sunt supuși unor seturi de analize complete. „Pacienții care ni se adresează au deja un istoric de multiple cure de slăbire eșuate. După consultul în care le explicăm riscul și beneficiile operației, pacienții fac un set de investigații complexe prin care evaluăm starea lor de sănătate. Pacienții vor face investigații cardiologice, pneumologice, endoscopie digestivă, analize de sânge, astfel încât să putem să reglăm înainte de operație toate deficiențele care pot să interfereaze cu operația și să crească riscul operator. Chiar înainte de operație îi punem pe pacienți să urmeze un regim alimentar care ne arată dacă sunt dispuși să-și modifice stilul de viață, să adere la tratamentul post operator, dar ne și ajută ca să putem tehnic să-i operăm” a mai spus dr. George Sirețeanu.
Cea mai cunoscută intervenție chirurgicală bariatrică o reprezintă micșorarea stomacului. Pierderea kilogramelor prin această procedură este garantată, dau asigurări specialiștii.
Învingător în lupta cu kilogramele
În vârstă de 51 de ani, Laurențiu Ana este unul dintre românii care au apelat la operația de micșorare a stomacului, iar viața sa s-a schimbat considerabil. Datorită intervenției, el a reușit să dea jos 90 de kilograme, din cele 190 pe care le avea. Lupta sa cu surplusul de țestut adipos a fost crâncenă. „Aveam peste 190 de kilograme, nu mă mai cântăream pentru că mă simțeam aiurea. Nu puteam să merg, nu puteam să mă spăl, aveam apnee, aveam diabet, afecțiuni de care am scăpat. Aveam și probleme legate de mobilitate și menaj” a povestit bărbatul în direct la TeleMedika.
După operație viața sa s-a schimbat considerabil în bine. „Acum sunt un om cu totul nou. Pot să fac multe din lucrurile pe care înainte mi-era foarte greu să le fac. Îi mulțumesc din suflet medicului George Sirețeanu, pentru tot ajutorul. Dânsul m-a convins că trebuie să fac asta” a adăugat Laurențiu Ana.
Mai mult, intervențiile chirurgicale bariatrice îmbunătățesc psihicul pacienților. Aceștia își recapătă stima de sine și încrederea în propriile forțe. Totuși, bolnavilor le este recomandat să-și schimbe regimul alimentar, pentru a-și putea obișnui stomacul să consume o cantitate de alimente mai mică decât înainte de intervenție.