Deși 21 de medicamente noi pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale, afecțiunilor oncologice (mielom multiplu, limfom Hodgkin), poliartrită reumatoidă, psoriasis, HIV/SIDA, diabet, boli rare și sepsis sever au fost propuse pentru a fi incluse pe lista de compensate, acestea nu au ajuns încă la pacienți, pentru că decizia nu a fost încă adoptată și publicată în Monitorul Oficial și nu au fost publicate protocoalele necesare pentru a fi prescrise. În acest context, Alianța Pacienților Cronici din România
solicită măsuri urgente, potrivit unui comunicat de presă.
Un prim pas spre normalitate a fost realizat de către Ministerului Sănătății în data de 19 iulie 2019, prin publicarea, în transparență decizională, a proiectului de modificare a Hotărârii de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Cu toate acestea, pacienții încă nu benefiează de aceste medicamente. Perioada de transparență decizională s-a incheiat la data de 29 august 2019 și modificarea Hotărârii de Guvern 720/2008, pentru includerea celor 21 de medicamente noi pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, afecțiunilor oncologice (mielom multiplu, limfom Hodgkin), poliartrită reumatoidă, psoriasis, HIV/SIDA, diabet, boli rare și sepsis sever, nu a fost încă adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Actualizarea Hotărârii de Guvern nr. 720, este așteptată de mai mult de un an, perioadă în care mulți dintre pacienți au fost nevoiți să își castige drepturile la aceste tratamente în instanță sau să le achiziționeze contra cost!
”Atragem atenția încă o dată asupra faptul că această actualizare a Hotărârii de Guvern nr. 720 este crucială pentru pacienții din România, reprezentând o nouă speranță la viață, oferind o șansă celor care nu mai au alternative disponibile.
Având în vedere importanța vitală a adoptării acestui act normativ, solicităm pe această cale tuturor celor implicați alături de Ministerul Sănătății în procesul de avizare și adoptare, mai precis Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Guvernului României, aprobarea cât mai rapidă a acestui proiect de modificare a Hotărârii de Guvern 720/2008.
Totodată, pentru completarea acestui pas făcut de către Ministerul Sănătății privind accessul pacienților la tratamente salvatoare, solicităm și elaborarea și publicarea în Monitorul Oficial a protocoalelor terapeutice pentru ca cele 21 de medicamente să poată fi prescrise imediat! ”, a precizat Cezar Irimia, Președintele Alianței Pacienților Cronici din România.