Certificatul verde, valabil doar cu a treia doză de la 1 februarie. Ce spune ministrul Sănătății despre ce urmează

Autoritățile din România pregătesc un act normativ care să fie în concordanță cu o directivă europeană, potrivit căreia de la 1 februarie certificatul verde pe care îl dețin persoanele vaccinate nu va mai fi valabil decât dacă are menționată și a treia doză.

Informația a fost făcută publică de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Europa FM. Practic, a spus ministrul în direct la radio, certificatul digital nu va mai fi valabil fără a treia doză de la 1 februarie. Ministrul a menționat că se lucrează deja la elaborarea documentului și a spus că speră într-o revitalizare a campaniei de vaccinare.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană. Valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Ministrul a precizat că zilele trecute și-a făcut a treia doză de vaccin, tocmai ca să nu aștepte momentul 1 februarie. Potrivit lui Rafila, în situația expirării certificatului digital vor fi toate persoanele care s-au vaccinat înainte de luna mai 2021 și nu au făcut deja doza booster. Prelungirea termenului de valabilitate a certificatului va fi condiționată de trecerea celor 9 luni între finalizarea schemei complete și vaccinarea cu a treia doză.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a menționat Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, acesta a precizat că al cincilea val pandemic al putea fi și ultimul, iar 2022 va însemna sfârșitul pandemiei.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tulpini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a mai spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Categorii: Eveniment, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea