Reputatul cercetător Octavian Jurma critică, într-o postare făcută pe Facebook, numărul tot mai scăzut de teste făcute la nivel național pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus și spune că, în aceste condiții, doar vaccinarea îi poate feri pe oameni de boală.
Specialistul dă ca exemplu ziua de duminică, despre care se știe că, în mod tradițional, e caracterizată printr-un număr scăzut de teste. Caracteristica acestei duminici, remarcată și în cea precedentă de Jurma, este că numărul testelor RT-PCR făcute la cerere l-a depășit pe al celor făcut potrivit definiției de caz.
“Este a doua duminică consecutiv în care s-au făcut mai multe teste RT-PCR la cerere (7,569) decât în cadrul programului național (7,395).
Ambele sunt în scădere față de săptămâna trecută și confirmă aspectul pasiv al testării în România (predominant confirmare de diagnostic).
Trendul mă îngrijorează pentru că arată lipsa de disponibilitate a majorității județelor de a mai lupta cu pandemia.
Vaccinarea rămâne astfel singura măsură de protecție reală pe care o mai putem adopta la nivel individual însă vaccinarea nu poate garanta revenirea la normal de una singura din mai multe motive pe care le vom discuta în zilele următoare.
În ciuda faptului că scăderea este neverosimil de rapidă datorită acestui deficit de testare, ne-am încadrat cu certitudine într-o fază descendentă și în curând și internările vor ajunge în platou. Ceea ce vedem acum în spitale s-a întâmplat deja în urmă cu 2-3 săptămâni si de aceea nu se mai poate face nimic în privința limitării acestor numere.
Singurul val pe care îl putem preveni este cel al infectărilor”, a scris dr. Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.
Cercetătorul își însoțește postarea și cu un grafic și spune că modul în care evoluează situația epidemiologică, vom avea parte de un Paște îndoliat.
“Așa cum se vede din acest grafic, valul internărilor, care urmează la 1-3 săptămâni și cel al deceselor, care urmează la 2-4 săptămâni ține mai mult de matematica pandemiei decât de capacitatea sistemului medical.
Valul ATI este cel mai persistent. Vârful acestuia este în general la 3 săptămâni după vârful infectărilor și scade cel mai lent dintre cel 3 valuri care compun un val epidemic.
Din păcate tot așa cum am ales ca să întâmpinam sărbătorile de Crăciun cu un val de decese, și sărbătorile de Paști le întâmpinăm tot cu un exces de morți.
Am ales sa onorăm Mântuitorul cu jerfa altora, nu cu jerfa noastră… un trist bilanț și pentru biserica creștină și pentru creștinii care se agită în piață fără mască, dar cu crucea în mână”, mai scrie dr. Octavian Jurma.
Specialistul face, în final, apel la persoanele care s-au imunizat deja cu prima doză a vaccinului AstraZeneca să nu renunțe la rapel.
“Nu cumva să renunțați la rapelul cu AstraZeneca. Rapelul este mai sigur decât prima doză și riscul să rămâneți cu o protecție insuficientă este dublat și de riscul să nu puteți fi confirmați vaccinat pentru pașaportul verde, care va fi adoptat cu siguranță”, mai spune reputatul specialist român.