Tot mai mulți cercetători cer autorităților să actualizeze ghidul de recomandări în timpul pandemiei de coronavirus și să îndrume populația, mai ales pe cei din prima linie în lupta cu noul coronaviurus, să ia suplimente de vitamina D. Cererile au la bază cercetări științifice care ar arăta că un deficit de vitamina D în organism ar echivala cu un risc mai mare de complicații și, chiar de deces, în cazul contractării noului coronavirus.
Potrivit medscape.com, Rose Anne Kenny, profesor de gerontologie medicală la Trinity College Dublin, Irlanda, a scris recent un articol care detaliază o asociere inversă între nivelul de vitamina D și mortalitatea din COVID-19 în toate țările din Europa.
„(..)Există probabilitatea ca vitamina D să fie un factor contributiv și putem face ceva în acest sens acum”, a spus dr. Rose Anne Kenny, pentru Medscape Medical News.
Kenny solicită Guvernului irlandez să-și schimbe recomandările și să îndemne cetățenii adulți să ia suplimente de vitamina D, mai ales în această perioadă: „Solicităm Guvernului irlandez să actualizeze îndrumările de urgență și să încurajăm toți adulții să ia suplimente de vitamina D în timpul crizei COVID-19”.
Și, în timp ce unii cercetători și clinicieni consideră că oamenii ar trebui să fie testați pentru a vedea dacă au niveluri adecvate de vitamina D, în timpul acestei pandemii – în special cadrele medicale din prima lunie – majoritatea medicilor spun că cea mai bună metodă de a se asigura că oamenii au niveluri adecvate de vitamina D este de a lua pur și simplu suplimente la nivelurile recomandate în prezent, cu atât mai mult cu cât expunerea la soare în această perioadă este mult redusă.
Irlanda de Nord, parte din Marea Britanie, nu a făcut încă această recomandare, a spus dr. Kenny.
Deși unele studii arată că deficitul de vitamina D în organism poate genera complicații în caz de infecție cu coronavirus, alte studii pun la îndoială o astfel de legătură.
Clifford Rosen, MD, cercetător principal la Institutul de Cercetări al Centrului Medical Maine din Scarborough, a cercetat vitamina D timp de 25 de ani. El spune că, fie că este vorba de dietă sau de suplimente, vitamina D este foarte importantă pentru organism, însă lipsesc, în prezent, date solide care să susțină ideea că această vitamină poate preveni sau poate avea un rol de terapie în cazul COVID-19.
Vitamina D este produsă la nivelul pielii prin expunerea la soare timp de 10-15 minute pe zi. Cei care se expun cel mai puțin la soare sau consumă puține alimente fortificate sunt cei mai predispuși să sufere de deficit de vitamina D. Din categoria de risc ridicat sunt persoanele obeze și inactive din punct de vedere fizic și cei cu astm sau boli pulmonare cronice. Cei cu deficit de vitamina D trebuie să consume alimente bogate în această vitamină și să ia suplimente. Aceasta se regăsește în ouă, ficat și pește precum somonul sau macroul, precum și în cereale și în lactate.
Vitamina D are un rol esențial în fixarea calciului în oase și mușchi, precum și rolurile majore în alte aparate și sisteme, respectiv în imunitate.
Un alt rol al vitaminei D este reglarea metabolismului fosfocalcic, cu stimularea absorbției de calciu din intestin și minimalizarea pierderilor de calciu în urină.
Specialiștii susțin că doza adecvată de vitamina D poate fi căpătată în aproximativ 10 minute de stat la soare, între orele 11.00 și 15.00, afară, în balcon sau oriunde ajunge soarele, dacă nu este cumva geamul închis. Geamurile opresc razele ultraviolete necesare transformării 7-dehidrocolesterolului din piele în colecalciferol (vitamina D de origine umană). Este suficient să fie expuse membrele, gâtul și fața.