O nouă analiză genetică a virusului SARS-CoV2, prelevat de la peste 7.600 de pacienți din întreaga lume, arată că acesta circulă încă de la sfârșitul anului trecut și trebuie să se fi răspândit extrem de rapid după prima infectare.
Cercetătorii din Marea Britanie au analizat mutațiile virusului și au găsit dovezi de răspândire rapidă, dar nici o dovadă că virusul devine mai ușor transmisibil sau mai probabil să provoace boli grave.
“Virusul se schimbă, dar acest lucru în sine nu înseamnă că devine mai periculos”, a declarat pentru CNN, cercetătorul de genetică, Francois Balloux, de la University College London Genetics Institute.
Balloux și colegii săi au tras secvențe virale dintr-o bază de date globală uriașă pe care oamenii de știință din întreaga lume o folosesc pentru a partaja date. Ei s-au uitat la probe prelevate în momente diferite și din diferite locuri și au spus că acestea indică faptul că virusul a început să infecteze oamenii la sfârșitul anului trecut.
“Acest lucru exclude orice scenariu care presupune că SARS-CoV-2 ar fi putut fi în circulație cu mult înainte de a fi identificat și, prin urmare, a infectat deja proporții mari ale populației”, a scris echipa Balloux în raportul care a fost publicat în revista Infection, Genetics and Evolution.
Aceasta este o veste proastă. Unii medici au sperat că virusul circulă de mai mult timp și ar fi putut să infecteze mai multe persoane decât s-a raportat, ceea ce ar fi dat speranțe că poate exista deja o imunitate colectivă la unele populații.
Descoperirile cercetătorilor arată însă că, estimativ, cel mult 10% din populația globală a fost expusă la virus.
Între oameni și lilieci
Multe studii diferite au arătat că noul coronavirus își are originea într-un liliac, dar trebuia să fi infectat un alt animal înainte de a ajunge la oameni. Primele cazuri de infecție la om au fost raportate la Wuhan, China, în decembrie trecut. Virusurile fac greșeli de fiecare dată când se reproduc singure, iar aceste mutații pot fi utilizate ca un ceas molecular pentru a urmări un virus în timp și spațiu.
“Rezultatele noastre sunt în concordanță cu estimările anterioare și indică toate secvențele care împărtășesc un strămoș comun spre sfârșitul anului 2019, susținând acest lucru ca perioada în care SARS-CoV-2 a sărit în gazda sa umană”, a scris echipa.
“Este foarte recent”, a spus Balloux. “Suntem cu adevărat încrezători că saltul de gazdă s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut.” Asta pentru că eșantioanele virale prelevate din toate colțurile lumii prezintă mutații multiple și sunt mutații similare. “Totul este peste tot”, a scris echipa. „A ajuns în aproape toate țările”, a adăugat Balloux.
De asemenea, cercetătorii au descoperit dovezi genetice care susțin suspiciunile că virusul infecta oameni în Europa, SUA și în alte părți ale lumii cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte ca primele cazuri oficiale să fie raportate în ianuarie și februarie. “Va fi imposibil să găsești „primul” pacient în orice țară. Toate aceste idei despre încercarea de a găsi un pacient Zero sunt inutile, deoarece există mulți pacienți zero”, a spus el.