Cercetătorii din Timișoara lucrează la un vaccin contra COVID 19

O potențială metodă de prevenție a infectării cu noul coronavirus ar putea fi dezvoltată la Timișoara, de cercetătorii Institutului Oncogen. Aceștia au publicat deja un studiu privind aplicarea unei terapii lampacienții u infecții virale, care funcționează într-o anumită măsură în cancer.

”Nouă ne lipsesc în acest moment niște niște aparate, am comandat reactivii în Germania, sperăm să le primim zilele acestea și să începem testarea, mai întâi în laborator, pe celule umane, să vedem ce rezultate avem și apoi să trecem la testări pe subiect uman”, a explicat prof. dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen, în cadrul emisiunii România te privește de pe canalul Look PLUS.

Prof. Păunescu mărturisește că în timp ce statul român nu a susținut cu nimic aceste eforturi, cercetătorii din China s-au arătat dispuși să colaboreze și chiar să finanțeze studiul.

”Noi am publicat rezultatele în inauarie pe site-ul propriu. La scurt timp am fost contactați de ambasada Chinei la București, care printr-un funcționar ne-a întrebat dacă suntem de acord să permitem cercetătorilor chinezi să continue cercetările și să colaborăm sau dacă avem nevoie de ajutor financiar sau dotări, pe care s-au oferit să ni le pună la dispozitie. Noi am spus că de bani și aparate nu avem nevoie, mai ales dacă putem colabora și vedem ce au ei, ce avem noi și ce putem face. Faptul că ne-au contactat niște funcționari care nu se pricep la tehnologii medicale îmi arată că cel puțin cu o săptămână înainte ei au trimis tehnologia noastră în China, a fost văzută de cercetătorii chinezi, care au validat-o oarecum”, a declarat directorul Oncogen.

Între timp, pentru că lucrurile s-au agravat în China, discuțiile s-au oprit, iar chinezii și-au însușit chiar o parte din descoperirile cercetătorilor de la Timișoara.

”În faza a doua tot funcționarii de la ambasadă s-au oferit să ne pună în legătură cu Institutul de Cercetări din China, dar imediat după aceea lucrurile au devenit atât de dramatice acolo încât au primit sarcina să se concentreze pe materiale de protecție, echipamente, medicamente etc. Problema cu cercetarea rămânea după depășirea fazei critice. La o lună după publicarea rezultatelor noastre aici, am văzut că o echipă de cercetători de la  Universitatea din China a publicat un studiu aproape identic. De curând și o echipă din Danemarca a publicat cam aceeași tehnologie. Noi între timp am mers înainte, nu am primit niciun ajutor, din sponsorizări am comandat reactivi din Germania și vom începe testările pe celule umane mai întâi, apoi pe subiecți umani”, a mai spus profesorul Păunescu.

Abia în urmă cu 10 zile au fost convocați într-o videoconferință cu ministrul Costache toți reprezentanții marilor institute de cercetare din țară, dar numai cei de la Timișoara și-au asumat să cotinue pe partea de prevenție, adică dezvoltarea unui vaccin.

”Noi undeva în 3 săptămâni vom avea indicii privind eficiența soluției găsite de noi. Suntem un institut dotat la cel mai înalt nivel, pe fonduri europene. După aceea o să vă spunem care e următorul pas și când vom trece la subiecți umani”, a încheiat Virgil Păunescu.

 

 

 

 

Categorii: Actualitate
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea