O echipă de cercetători de la Laboratorul Infecții Respiratorii Virale/Centrul Național de Gripă din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” a reușit secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2 care circulă în România. Sunt primele informații despre coronavirusul care a îmbolnăvit până acum peste 17.000 de români și a ucis peste 1100 dintre aceștia.
Potrivit analizei filogenetice a primelor trei genomuri secvențiate, virusul din România are în proporție de 99,96% – 99,97% aceleași tulpini care au fost identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.
Studiul, publicat pe site-ul Institutului Cantacuzino, va continua.
“Pentru identificarea unui profil viral specific României, studiul va fi completat cu analize ulterioare și va cuprinde secvențele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe. Identificarea variantelor genomice și analiza filogenetică a tulpinilor SARS-CoV-2 din România va permite monitorizarea patogenicității tulpinilor circulante în relație cu exprimarea fenotipică a infecției la pacienții cu COVID-19 precum și a potențialului de adaptare a virusului SARS-CoV-2 la organismele umane. Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate”, arată cercetătorii români.