O echipă de cercetători din Marea Britanie vine cu o propunere uluitoare și intrigantă în același timp: ar putea câinii să ajute la detectarea COVID-19?
La sfârșitul lunii martie, o echipă de cercetători de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), care se ocupă de câinii de detecție medicală, alături de specialiști de la Universitatea Durham, au anunțat o nouă inițiativă intrigantă.
Echipa dorește să exploreze potențialul de utilizare a câinilor pentru a detecta COVID-19 la persoanele care ar fi putut dezvolta boala.
Această idee a venit din faptul că animalele sunt experte în a detecta semne subtile de boală, datorită simțului extrem de dezvoltat al mirosului.
De fapt, unii cercetători au sugerat chiar că aceste animale pot detecta prezența cancerului pulmonar în probele clinice și că ar putea fi mai buni decât „tehnologia cea mai avansată”.
Câinii sunt capabili să “miroasă” inclusiv boli infecțioase, mai ales malarie, a mai descoperit echipa de cercetare.
„Câinii pot detecta la oameni malaria cu o precizie foarte mare, după cum au demonstrat studiile noastre anterioare – peste standardele Organizației Mondiale a Sănătății [OMS] pentru un diagnostic”, spune prof. James Logan, șeful Departamentului de Control al Bolilor la LSHTM, citat de Medical News Today .
Câinii „ar putea revoluționa” diagnosticul
Cercetătorii sunt în faza de căutare a unei surse de finanțare pentru a încerca să antreneze câini de detectare medicală special pentru ca aceștia să poată mirosi persoanele cu COVID-19.
Oamenii de știință recunosc totuși că nu e clar dacă infecția provocată de SARS-CoV2 este sau nu detectabilă în mirosul corpului unei persoane. Cu toate acestea, bazându-se pe cunoștințele lor despre alte afecțiuni respiratorii, cercetătorii presupun că este.
„Este prima zi pentru depistarea mirosului COVID-19. Nu știm dacă COVID-19 are încă un miros specific, dar știm că alte boli respiratorii ne schimbă mirosul corpului, așa că există șanse ca și acesta să fie ”, explică prof. Logan.
Cercetătorii cred că animalele special instruite ar putea suplimenta efortul de a analiza COVID-19 pe termen lung. Câinii dresați pot fi capabili să adulmece până la 250 de persoane pe oră, oferind o metodă rapidă și noninvazivă de screening.
Câinii pot „elimina” cazuri asimptomatice
Cercetătorii explică faptul că antrenamentul câinilor ar presupune să-i determine să adulmece mostre de miros de la persoanele cu COVID-19 și să îi învețe să discearnă mirosurile asociate bolii.
De asemenea, câinii sesizează chiar și cele mai mici modificări ale temperaturii pielii. Prin urmare, ar putea fi capabili să „spună” imediat inclusiv cine are febră.
Dacă vor avea succes, cercetătorii cred că animalele vor fi capabile să depisteze infecțiile cu noul coronavirus după un antrenament de numai 6 săptămâni.
Pe termen lung, câinii special antrenați ar putea fi folosiți în spații precum aeroporturile, unde să-i miroasă pe călătorii care ar fi putut contracta SARS-CoV-2.
“În cazul în care cercetarea are succes, am putea folosi câini de detectare COVID-19 pe aeroporturi la sfârșitul epidemiei, pentru a identifica rapid persoanele purtătoare de virus. Acest lucru ar ajuta la prevenirea reapariției bolii, după ce actuala epidemie va fi sub control ”, sugerează prof. Steve Lindsay, de la Universitatea Durham.
Comentând inițiativa, Claire Guest – co-fondator și CEO al câinilor de detecție medicală – spune: „În principiu, câinii ar putea detecta COVID-19, suntem siguri. Acum analizăm cum putem prinde în siguranță mirosul virusului de la pacienți, ca să îl prezentăm câinilor. Scopul este ca animalele să poată “cerne” pe toată lumea, inclusiv persoanele asimptomatice, și să ne spună dacă trebuie testate. ”