România a depășit astăzi pragul de 500.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Momentul era, de altfel, așteptat de specialiști și, dată fiind evoluția situației epidemiologice, depășirea acestui prag s-a produs chiar în săptămâna în care se anticipase să se întâmple acest lucru.
Vorbim despre o jumătate de milion de români infectați într-o perioadă de 9 luni, care s-au scurs de la apariția primului caz de COVID-19 din țara noastră.
Previziunile pentru ceea ce urmează sunt însă sumbre, iar specialiștii se așteaptă ca o dublare a numărului de cazuri să apară extrem de repede, mai exact în două luni.
Dr. Octavian Jurma, cercetător în epidemiologie, s-a arătat îngrijorat, într-o intervenție la Medika TV, cu privire la impactul pe care îl va avea minivacanța de 1 Decembrie, dar mai ales perioada sărbătorită de iarnă, pe care a caracterizat-o ca fiind “o perioadă de circulație mare din punct de vedere social, care este foarte greu de controlat”.
Cercetătorul spune că este nevoie de adoptarea unor măsuri stricte în perioada următoare, însoțite însă de explicații din partea autorităților. Totuși, dr. Jurma spune că o creștere a restricțiilor nu reprezintă o soluție, pentru că din ce în ce mai mulți oameni nu se vor conforma și nu vor respecta măsurile.
“Intrăm acum în următoarea etapă de dublare, după cea care se încheie odată ajunși la 500 de mii de cazuri, iar în 60 de zile putem avea 1 milion de cazuri”, a spus dr. Jurma la Medika TV. Cercetătorul a explicat că numărul zilnic al infectărilor ar trebui să fie de cel mult 2500 pe zi pentru a nu mai exista presiunea actuală pe sistemul sanitar.
Dr. Octavian Jurma avertizează că, în perioada următoare, un vector important de transmitere a noului coronavirus vor fi românii care vin acasă de sărbători, chiar dacă aceștia ajung în țară din zone sigure, cu număr mai mic de cazuri decât cele din România.