(VIDEO) CERCETĂTOR, OPINIE DESPRE AL DOILEA VAL: la pandemiile trecute a existat întotdeauna. Cât ar ajuta descoperirea unui vaccin

Tot mai multe voci din lumea medicală susțin faptul că trebuie să ne așteptăm la un al doilea val al pandemiei de COVID-19. Cel mai probabil acesta va lovi din toamnă și ar putea fi mult mai agresiv. Între timp, la nivelul întregii planete se caută soluții pentru a se descoperi un vaccin eficient. Totuși, chiar dacă va fi descoperit, va exista o problemă în ceea ce privește distribuirea sa, astfel încât toți oamenii să poată fi imunizați.

Invocând situațiile pandemice din deceniile anterioare în care a existat un al doilea val de infectări, specialiștii susțin faptul că este foarte puțin probabil ca actuala pandemie de COVID-19 să nu aibă un al doilea val. Ceea ce nu știu însă experții în sănătate este cât de agresiv va fi. „Dacă ne uităm, în schimb, la pandemiile trecute care au fost, acolo am văzut că a existat în totdeauna un val al doilea câteodată mai puternic, câteodată mai puțin puternic decât celălalt. Este puțin probabil să nu fie absolut nimic, din cauza că răspândirea virusului încă este în populație, există transmitere între persoane încă. În momentul în care toată lumea se va refugia, din nou, în interiorul locuințelor și în spații închise, nu va sta afară unde virusul se răspândește mai greu, este puțin probabil ca virusul să nu se răspândească deloc. Depinde însă de noi cât de puternic va fi acest val, cât de mult vom respecta măsurile de igienă, de izolare socială” a explicat, la Medika TV, omul de știință Alexandru Netea, cercetător și specialist în imunologie și boli infecțioase.

Marea speranță pe care omenirea o are este descoperirea unui vaccin eficient, care să poată proteja organismul de reacțiile devastatoare pe care le are SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19. „În momentul acesta sunt peste 100 de variante de vaccin care se testează dintre care în jur de 10 sunt în fază avansată, bineînțeles, nimeni nu știe cât de eficiente vor fi ele, dar eu sper ca măcar 2, 3 să fie eficiente” a mai spus dr. Alexandru Netea.

Descoperirea unui vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2 rezolvă, însă, problema pandemiei de COVID-19 doar pe jumătate. Chiar dacă își va dovedi eficiența, va fi foarte dificil ca serul să fie răspândit într-un timp scurt la scară largă, astfel încât o mare parte din populația globului să fie imunizată. „În momentul în care studiile vor arăta că unul din vaccinuri sau mai multe sunt eficiente, cel mai greu va fi să producem numărul necesar de doze pentru întreaga populație a planetei și aici, colaborarea dintre țări, colaborarea în cadrul unității europene, este crucială, pentru a se asigura o distribuire echilibrată a vaccinurilor care, la început, nu vor fi destule pentru toată lumea” a mai spus cercetătorul Alexandru Netea.

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea