Există din ce în ce mai multe dovezi care arată că SARS-CoV-2 se poate răspândi prin carnea infectată care a fost congelată. O misiune OMS derulată în China nu a exclus această cale de transmitere ca fiind sursa unor focare timpurii de COVID-19, dar a arătat că este puțin probabil ca de aici să fi început pandemia. La o conferință de presă, echipa OMS a explicat că virusul provine probabil de la lilieci și a ajuns la om printr-un animal viu ca gazdă intermediară, membrii echipei au subliniat că este important să se investigheze dacă carnea congelată, provenind de la animale sălbatice, ar fi putut să fie contaminată și să ducă la izbucnirea focarului sursă al pandemiei, cel din piața din Wuhan. Un raport pe această temă ar urma să fie prezentat de echipa OMS săptămâna viitoare. Până atunci, demersurile celor de la OMS au creat confuzie în legătură cu posibila transmitere a virusului prin intermediul suprafețelor înghețate, așa cum sunt pungile cu alimente congelate. Sunt luni de zile de când presa chineză acreditează ideea că virusul ar fi putut să ajungă la Wuhan prin intermediul cărnii congelate importate de China.
Oamenii de știință chinezi au publicat tot mai multe dovezi care arată că transmiterea SARS-CoV-2 prin carnea congelată este, teoretic, posibilă. Totuși, mulți cercetători din afara Chinei susțin că teoria ”lanțului rece” este doar o încercare de a abate criticile internaționale la adresa Chinei, arătând că foarte rar virusul se transmite prin suprafețe contaminate.
Există o întâmplare care a fost investigată epidemiologic cu atenție. Particule virale au fost găsite pe somonul congelat prezent pe o tarabă din piața Xinfadi din Beijing, la 56 de zile după stingerea unui focar cu aceeași tulpină, în tot acest timp nefiind semnalată nicio îmbolnăvire. O altă dovadă analizată este aceea că un grup de oameni de știință a raportat izolarea virusului în stare activă din ambalajul codului congelat despre care se bănuiește că a fost sursa contaminării lucrătorilor medicali din provincia estică Shandong, în luna septembrie. ”Nu avem motive să credem că nu este așa” spune Erwin Duizer, virusolog la Institutul de Sănătate Publică din Ollanda, citat de Nature.
În noiembrie anul trecut, ca urmare a apariției acestor focare, autoritățile din China au dispus dezinfectarea obligatorie a mmărfurilor congelate din import.