Știri Studii/Cercetări

CERCETARE. Test de sânge care poate identifica 50 de tipuri de cancer, dezvoltat în Marea Britanie

Serviciul Național de Sănătate Publică al Marii Britanii lucrează la dezvoltarea unui test de sânge care va detecta 50 de tipuri de cancer și, speră oamenii de știință, va ajuta la depistarea bolii în stadii timpurii, astfel încât terapiile medicamentoase să aibă efect.

Testul este dezvoltat în colaborare cu compania medicală Grail, din California, SUA, și implică peste 165,000 de voluntari.

Compania Grail are în portofoliul său numeroase studii referitoare la detectarea precoce a cancerului, studiile fiind sponsorizate de miliardarii Bill Gates (Microsoft) și Jeff Bezos (Amazon).

Specialiștii din cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică al Marii Britanii speră ca acest test să ajute la depistarea timpurie a formelor de cancer foarte greu de diagnosticat și tratat. „Depistarea precoce – foarte importantă în formele de cancer ovarian sau pancreatic – reprezintă o șansa pe care o avem pentru a salva mii de vieți” a declarat Simon Stevesn, directorul Serviciului Național de Sănătate Publică al Marii Britanii, pentru CNN.

Datele statistice arată că, anual, în Marea Britanie, peste 1000 de persoane sunt depistate cu cancer. Alte serii de date statistice arată faptul că în Marea Britanie mai bine de jumătate din bolile oncologice sunt depistate în stadii foarte avansate, când viața pacienților nu mai poate fi salvată.

Primele etape ale studiului vor începe la mijlocul anului 2021, iar cei 165,000 de volunari implicați vor fi împărțiți pe categorii de vârstă cuprinse între 50 și 79 de ani. Primele rezultate sunt așteptate în anul 2023.