Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, singura instituţie din România specializată în cercetarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, s-a deschis miercuri la Bucureşti.
Proiectul, o iniţiativă ce aparţine unor reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare, are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg.
‘La demararea acestui proiect au contribuit în primul rând câţiva factori care ţin de perspectivele diverse pe care noi, cei trei membri fondatori, le avem: de la calitatea de profesionişti în domeniul medical, universitar sau al cercetării, la cea de simpli consumatori. Astfel, eram deja familiarizaţi cu nevoia de informare permanentă în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg, în special în ceea ce priveşte efectele componentelor dietei zilnice asupra organismului uman. În acelaşi timp, eram la curent cu nevoia de finanţare în domeniul cercetării de la noi din ţară’, a spus dr. Corina-Aurelia Zugravu, preşedinte şi membru fondator al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, potrivit unui comunicat.
Potrivit acesteia, identificarea exactă a obiectului de studiu a avut la bază o atentă analiză a tipurilor de alimente şi băuturi preferate de români care, prin frecvenţa consumului, au efecte asupra organismului.
‘Astfel, prezentă în alimentaţia omului de mii de ani, extrem de populară şi iubită, berea se află aproape zilnic pe mesele multor români. Puţin supusă studiului ştiinţific la noi în ţară, suntem convinşi că va constitui un obiect de studiu extrem de ofertant pentru cercetătorii români’, a subliniat dr. Corina-Aurelia Zugravu.
Începând cu acest an, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie va pune la dispoziţia celor care vor întruni condiţiile de eligibilitate două burse de cercetare având ca obiect de studiu berea.
‘Vom încerca să funcţionăm ca o dublă interfaţă. În primul rând, îi vom aduce laolaltă pe cei interesaţi să finanţeze studii despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman şi pe cei care au competenţele de cercetare necesare să dezvolte astfel de studii. Pe de altă parte, vom disemina rezultatele obţinute, creând astfel liantul între cei care vor efectua studiile, comunităţile medicale şi publicul larg’, a spus dr. Alin Popescu, secretar general al Centrului, citat în comunicat.
El a arătat, că aşa cum s-a anticipat în momentul iniţierii acestui proiect, s-a reuşit deja trezirea interesului reprezentanţilor industriei producătoare de bere în legătură cu acest demers, fiind anunţată deja disponibilitatea unora de a asigura finanţarea pentru prima serie de burse.
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din România a fost creat având drept model centrul de informare Cerveza y Salud din Spania, instituţie cu tradiţie de peste un deceniu.
‘Ne bucură iniţiativa înfiinţării şi în România a unui centru de studii care şi-a propus să investigheze efectele consumului moderat de bere asupra organismului, întrucât suntem convinşi că va reuşi să completeze cu succes activitatea pe care Cerveza y Salud o desfăşoară în Spania. Doresc să îi asigur pe colegii români de întreg sprijinul nostru în derularea activităţii de cercetare şi sunt sigur că vom avea schimburi de experienţă extrem de utile’, a spus, potrivit sursei citate, prof. Ramon Estruch, Senior Consultant al Departamentului de Medicină Internă al Spitalului din Barcelona, profesor la Facultatea de Medicină din Barcelona şi membru al Cerveza y Salud.