Sănătatea în România Știri

Centru de Transplant Hepatic la Spitalul de Urgență „Grigore Alexandrescu”

Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a inaugurat recent primul Centru de Transplant Hepatic. În cadrul unității se vor putea realiza astfel trei tipuri de astfel de intervenții.

Cele trei tipuri de intervenții care se pot realiza în cadrul Centrului de Transplant Hepatic al Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” sunt de la donator cadaveric, split (n.red. împărțiea ficatului) și transplant hepatic de la donator viu.

Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a explicat prof. dr. Vlad Braşoveanu.

Spitalul „Grigore Alexandrescu” devine astfel primul spital de pediatrie din țara noastră care a dezvoltat un astfel de Centru. „Este doar marcarea sfârşitului unei activităţi care a început în 2022 în prima parte a anului, când ne-am hotărât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi, ca Minister al Sănătăţii, am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei, necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, dacă nu greşesc, care va fi în curând instalat. Lucrul cel mai dificil, aşa cum este evident pentru toată lumea, este că trebuie să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În momentul de față, potrivit Agenției Naționale de Transplant, pe lista de așteptare sunt 10 copii înscriși pentru operații de transplant hepatic.