Stresul este sursa a numeroase proleme de sănătate. Specialiști explică faptul că impactul său asupra organismului poate fi ținut sub control atâta timp cât știm să recunoaștem fazele pe care stresul le are.
Studiile de specialitate arată faptul că stresul are trei etape. Este vorba despre faza de alarmă, faza de rezistență și faza de epuizare. Prima dintre acestea, faza de alarmă, este cea care ne pregătește pentru a face față situațiilor stresante.
„În această fază, reacția este rapidă, de cele mai multe ori ne dăm seama după ce am interacționat cu factorul stresant. Reacția este dată de sistemul nervos și determină eliberarea de hormonilor de stres, cortizolul și adrenalina. Ne accelerează respirația, inima bate mai tare, tensiunea crește și ea, mușchii se irigă mai bine și suntem pregătiți de acțiune” a explicat dr. Maria Marvart, medic primar medicină internă.
De cele mai multe ori, revenim la situația anterioară celei stresante, iar somnul este un bun remediu care ne ajută să scăpăm, mai ușor, de stres.
„Organismul este conceput astfel încât să reacționeze în fața unei situații stresante. Revenim treptate la perioada anterioară întâlnirii cu factorul stresant. Iar după o astfel de situație cel mai bine este să dormim. Se revine complet la normal” mai spune dr. Maria Marvart.
Din păcate, sunt însă și momente în care situațiile limită nu pot fi ținute sub control și ajungem să ne expunem în mod repetat la ele.
„Faza de rezistență reprezintă un stres care se repetă. Este un stres prelungit, care nu ne permite relaxarea după faza de alarmă. Hormonii stresului sunt tot timpul amorsați, tensiunea crește , respirația se accentuează. Această fază dacă se prelungește aduce îmbolnăvire. Mai este de notat un aspect. Dacă de procesele din faza de alarmă suntem conștienți, în privința fazei de rezistență nu mai suntem atât de conștienți. Poate ne dăm seama abia când apar anumite simptome precum durerile de cap, iritabilitate, anxietate” explică dr. Maria Marvart.
Încercarea de a ține piept stresului ne epuizează. Iar în această ultimă etapă, organismul este copleșit practic de toate efectele pe care stresul le provoacă.
„Faza de epuizare aduce cu ea îmbolnăviri organice. Încep diagnosticele acelea multe, pe care evident nu ni le dorim. Poată se apară depresia, poate să apară accidentul cerebral vascular, poate să apară infarctul, pentru că inima se află în permanență în alertă” mai spune dr. Maria Marvart.