Există numeroase dezbateri cu privire la cele mai potrivite diete pentru sănătatea organismului, mai ales atunci când vine vorba despre prevenția bolilor cardiace.
În cele din urmă, oamenii de știință au determinat care program alimentar este cel mai eficient în prevenirea bolilor cardiovasculare, în special a infarctului miocardic.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii au analizat cele mai populare șapte diete din lume și le-au inclus în 40 de studii separate pe această temă. Studiile au cuprins peste 35.000 de participanți, toți prezentând riscul de a dezvolta boli de inimă.
La final, oamenii de știință au determinat care dietă este mai eficientă în a reduce riscul de deces, cauzat de infarct. În urma deliberărilor, s-a ajuns la concluzia că cele mai prietenoase diete cu inima sunt dieta mediteraneană și dieta bazată pe reducerea grăsimilor.
Fructele de mare și nucile, ingredientele cheie ale dietei mediteraneene
Dieta mediteraneană este bogată în legume, fructe de mare, fructe, nuci și alimente care nu conțin grăsimi nesaturate, precum uleiul de măsline.
În urma analizei alimentelor care incluse în această dietă s-a ajuns la concluzia că prin consumul acestora riscul de boli cardiovasculare scade semnificativ. Mai mult, dieta mediteraneana poate reduce și riscul de diabet și poate preveni apariția demenței.
Dietele fără grăsimi
Studiile au arătat de asemenea că dietele fără grăsimi pot fi eficiente în lupta împotriva bolilor de inimă. O astfel de dietă presupune eliminarea totală a alimentelor care conțin grăsimi precum untul, ouăle sau brânza și înlocuirea lor cu fructe și legume proaspete.