Un somn odihnitor are aceleași efecte benefice asupra sănătății precum o alimentație bogată în fructe și legume. Apneea în somn poate deregla modul în care dormim, iar de aici până la apariția problemelor serioase de sănătate nu mai este decât un singur pas.
Pentru a ne trezi odihniți și gata să facem față provocărilor unei noi zile, este nevoie ca în timp ce dormim să parcurgem toate cele trei etape ale somnului. „Somnul are mai multe faze, somnul ușor, somnul profund apoi somnul cu vise. Este important să dormim aproximativ 7-8 ore pe noapte pentru a fi odihniți. Jumătate din cele 7-8 ore de somn ar trebui petrecute în somnul profund și cel cu vise, iar cealaltă jumătate în somnul ușor” a explicat, la Medika TV, dr. Mihaela Sescioreanu, medic pneumolog cu competență în Somnologie.
Tulburările de somn ne vor face să nu ne odihnim suficient. Des întâlnită este apneea în somn. „Apneea reprezintă o pauză de respirație, în timp ce dormim. Cele mai multe episoadelor de apnee apar în faza ușoară a somnului. Pentru că ne tot trezim din cauza lipsei aerului, nu mai reușim să ajungem în somnul profund și în somnul cu vise atât cât ar trebui” a mai spus dr. Mihaela Sescioreanu, medic pneumolog cu competență în Somnologie.