Reprezentanţii medicilor de familie consideră că retragerea proiectului legii sănătăţii a avut loc din cauza reacţiilor care au venit.
Ei susţin că, probabil, se va lucra în continuare la această lege, însă subliniază că nu se va schimba nimic dacă va lucra aceeaşi echipă.
Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat vineri seară, într-o conferinţă de presă, că ceea ce se doreşte prin proiectul legii sănătăţii, retras din dezbaterea publică, este o contra-reformă la nivelul cabinetelor de familie.
Reprezentanţii medicilor de familie se întruniseră, vineri seară, pentru a centraliza propunerile venite din întreaga ţară privind proiectul de lege al sănătăţii, după cum a precizat dr. Doina Mihăilă.
‘Am aflat că, pentru moment, s-a retras proiectul, unul dintre motivele evocate fiind acela că medicii de familie nu vor reformă. Noi suntem în reformă de 12 ani. Ne reformează de nu mai ştim de noi. Ceea ce se doreşte prin acest proiect de lege a sănătăţii este o contra-reformă la nivelul cabinetelor de familie’, a menţionat medicul.
Dr. Mihăilă a mai spus că proiectul de reformă este unul profund nedemocratic, iar Agenţia Naţională pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate (ANCIS) este o nouă agenţie în contextul în care se vorbeşte de reducerea acestora. ‘Este cel mai mare tun. Agenţia va avea acces la toate datele din sistemul de sănătate. Probabil se ştie şi cine va fi conducătorul acesteia, poate domnul profesor care a lucrat la lege’, a susţinut dr. Mihăilă.
Ea a punctat că pacienţii, potrivit noului proiect de lege, nu îşi mai pot alege furnizorii de servicii, îşi pot alege numai casa privată care va fi pe profit, iar pacienţii plătesc, fiind prejudiciaţi de nişte drepturi pe care le au. ‘Este, practic, cum ţi-ai asigura locuinţa pentru cutremur, inundaţii şi furt, iar pe legea nouă ar rămâne numai cutremurul pentru pacienţi, pentru restul ar trebui bani în plus’, a reliefat dr. Mihăilă, care a adăugat că mulţi dintre pacienţi nu pot să facă astfel de asigurări voluntare, mai ales cei cu boli cronice şi persoane în vârstă.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, a accentuat că medicii de familie lucrează într-un regim concurenţial de foarte mulţi ani. Ea a arătat că proiectul de lege include un amestec nepermis între specialităţi, medicina familiei, asistenţa comunitară şi alte specialităţi din ambulatoriu. Conform noului proiect, a mai spus ea, asiguratorul are dreptul să deschidă cabinetul, să finanţeze şi, în acest context, nu mai este vorba de o concurenţă reală. Aceasta a precizat că şi Legea 95 prevedea asigurări voluntare, dar ele nu au fost introduse pentru că nu a existat deductibilitate şi nici nu a fost definit pachetul de bază de servicii.
‘În actualul proiect de lege nu există definit pachetul de servicii, el urmând a fi stabilit în legislaţia secundară, care se poate modifica din trei în trei luni şi poate fi minimalizat foarte mult. În lege nu sunt foarte multe lucruri prevăzute’, a mai spus doctorul. ‘Nu suntem împotriva privatizării. Legea este necesară, dar trebuie lucrat pe fiecare palier, cu specialiştii din domeniu, iar legiutorul să realizeze armonizare între segmente’, a mai spus medicul.