Medicină alternativă Știri Utile

Cea mai bună rețetă de socată, băutura cu efecte miraculoase asupra organismului

Socul are proprietăți diuretice și laxative, dar este indicat și în afecțiuni ale sistemului nervos. Socul e în floare în această perioadă, din acestea obținându-se o bătură pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă.

Pentru o socată tradițională, ca pe vremea bunicii, avem nevoie de: 10-14 flori de soc (în funcție de mărime), 10 litri de apă, 4 lămâi, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Florile de soc se pun într-un borcan de 10 litri, iar peste ele adăugăm apa şi lămâile. Lămâile trebuie tăiate felii, iar sucul se stoarce în apă. Borcanul se acoperă şi se lasă așa o zi. A doua zi se adaugă zahărul și boabele de orez sau drojdia, se amestecă bine, se acoperă din nou și se lasă la fermentat încă 3-4 zile. Borcanul nu trebuie închis complet, astfel încât preparatul să poată „respira”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi.

Când apa capătă o culoare gălbuie, sucul se strecoară, iar socata e gata. Trebuie ținută în frigider, în sticle închise ermetic, sau într-un alt loc întunecos și rece.

În afara efectelor laxative și diuretice recunoscute, socul este recomandat și în astm, rinită alergică sau infecții urinare.