Sănătatea în România Sfatul specialistului

Ce spun specialiștii în nutriție despre alimentele pe bază de insecte: „Este o chestiune de exotism”

Printre cele mai neobișnuite lucruri pe care le mâncăm în ultimul timp se numără și insectele. La începutul acestei luni, de exemplu, Comisia Europeană a autorizat viermii de făină galbeni pentru consumul uman. Dar oare cât de potrivite sunt, de fapt, insectele pentru hrana oamenilor?

Viermele de făină devine prima insectă declarată sigură pentru consum în Uniunea Europeană, după avizul dat de Comisia Europeană și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Ei ar putea fi consumați sub formă de burgeri, paste sau biscuiți. Motivația pe care s-au bazat instituțiile europene atunci când au luat această decizie este că aceste insecte ar avea un conținut proteic ridicat. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Cel puțin aceasta este părerea specialiștilor.

Este o chestiune de exotism, trebuie să luăm în calcul că sursa de proteine vine într-o cantitate mică, pentru că insectele au multe părți moi care nu conțin proteine. Nu-i văd fiind folosiți decât sub formă de condiment într-o mâncare. Este mai de grabă o joacă cu simțurile. Se combină bine dulcele cu sărat, cremosul cu crocant, toate aceste variante pot să-și găsească inclusiv prin intermediul insectelor un loc de special și inedit”, a declarat dr. Mihaela Bilic, în direct la Medika TV.

Cunoscutul medic nutriționist susține că demersul autorităților europene ar putea fi justificat prin faptul că în Europa există multe culturi în care insectele sunt folosite în alimentație.

Și Europa a ajuns să aibă ca locuitori oameni cu diferite culturi și obiceiuri alimentare, ei nu-și găseau corespondentul din țările lor de baștină. Nefiind incluse pe lista de proteine, nimeni nu le putea comercializa”, a mai spus dr. Mihaela Bilic.

Și în România a existat o premieră culinară ce are ca ingredient principal insectele. Este vorba despre pâinea coaptă din făină de greier de studenții Universității de Științe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iași.