Ce spun specialiștii despre vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus. Dr. Gheorghiță: “La 3 luni după boală există riscul de reinfecție”

Pot să se vaccineze persoanele care au făcut deja COVID-19? Este întrebarea multora dintre persoanele care au trecut deja prin boală, la care specialiști din toată lumea încearcă să răspundă încă de la începutul pandemiei.

Cercetările au stabilit că imunitatea naturală dobândită în urma infectării cu noul coronavirus dispare în timp, intervalul depinzând foarte mult de forma bolii. În general, persoanele care au avut forme mai grave ale bolii au dezvoltat un număr mai mare de anticorpi. Cu toate acestea, specialiștii spun că titrul de anticorpi indicat de analize nu arată neapărat când de protejată este o persoană.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central și coordonator al campaniei naționale de vaccinare, a explicat, la Medika TV, că riscul de reinfecție poate să apară oricând în cazul persoanelor care au avut COVID-19. Tocmai de aceea, cei care au fost deja infectați cu noul coronavirus nu trebuie să excludă varianta vaccinării. Specialistul a explicat că momentul ideal pentru vaccinare este între o lună și trei luni de la negativare.

 “Teoretic putem să așteptăm de la o lună până la trei luni de la momentul vindecării, însă în momentul în care avem o lună de la momentul vindecării putem să ne vaccinăm fără nici o problemă. Am văzut multe persoane care își dozează titrul de anticorpi la intervale periodice după vindecare, dar nu e cel mai bun instrument pe baza căruia să decidem dacă ne vaccinăm sau nu, pentru că ceea ce determinăm noi prin acele analize este o dozare a unui nivel de anticorpi care, o parte, pot să fie protectori, dar o altă parte nu au rol de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV2, ci sunt doar martori că am trecut prin infecție. Din acest punct de vedere e important să știm că din datele disponibile, în general după 3 luni de la infecție, răspunsul imun după boală scade, iar din acel moment avem risc de reinfecție”, a explicat, la Medika TV, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Pe de altă parte, pe pagina de Facebook RO Vaccinare se specifică faptul că vaccinul poate fi făcut atât timp cât persoana nu are simptome ale bolii acute.

“În studiile clinice nu a fost criteriu de excludere un anumit interval de timp după boală, ci chiar a fost încurajată înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea observa eventualele efecte adverse. Nu s-a observat o frecvență mai mare a reacțiilor adverse în rândul acestora comparativ cu restul voluntarilor. Prin urmare orice persoană care dorește să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecției cu COVID-19, atâta timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării.

Numărul de doze de vaccin disponibil este limitat și conform criteriilor imunologice și epidemiologice, persoana poate opta pentru amânarea vaccinării în condiții de siguranță până la 90 de zile după infecția cu COVID-19 pentru a permite altor persoane fără imunitate să se vaccineze prioritar, dar această recomandare nu este de natură restrictivă”,  se arată pe pagina oficială de Facebook a campaniei de vaccinare.

Categorii: Exclusiv, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea