Ce simptome trebuie să te trimită urgent la cardiolog

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România. Peste 140.000 de români mor în fiecare an din cauza problemelor cardiace, adică aproape 60% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră. Din păcate, statisticile arată că vârsta la care apar bolile de inimă a scăzut considerabil, deși în marea lor majoritate acestea pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

Invitat la Medika TV, medicul cardiolog Ana Maria Șerban a vorbit despre semnele care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită de urgență la medicul specialist.

În primul rând aș atrage atenția asupra durerii. Pacienții se prezintă de obicei cu dureri retrosternale, adică dureri în piept, cu iradiere la nivelul gâtului sau mandibulei sau către umărul stâng. Nu orice înțepătură este durere de inimă, asta e foarte important, pentru că mulți se sperie și pentru dureri care nu o legătură cu inima. Un alt simptom deloc de neglijat ar fi oboseala, dificultatea în respirație la efort, pacientul obosește din ce în ce mai repede, acesta este un alt semn. Și mai sunt, desigur, palpitațiile, situații mai grave, chiar sincope, adică pierderea conștienței cu așa-zisul leșin. Nu trebuie să așteptăm însă aceste simptome, ci este bine ca fumătorii sau bărbații peste vârsta de 40 de ani și femeile peste vârsta de 50 de ani sau după menopauză să meargă la doctor. Mai ales dacă au factori de risc sau dacă au în familie pe cineva bolnav de inimă ar trebui să își facă un control de rutină. Nu trebuie să aștepte simptome, mai ales că există și afecțiuni cardiovasculare cu evoluție asimptomatică”, a spus Ana Maria Șerban, medic primar cardiolog.

Sunt mai mulți factori de risc de care fiecare dintre noi ar trebui să țină cont, astfel încât vizita la cardiolog să aibă loc înaintea declanșării unei boli cardiovasculare. Obezitatea, colesterolul mărit, hipertensiunea arterială, stresul, diabetul, fumatul sau sedentarismul sunt factori de risc care pot declanșa o boală a inimii ori aparatului circulator, iar cei care îi prezintă ar trebui să meargă la medic, preventiv, măcar o dată pe an, chiar și în absența unor simptome.

Tags:

Ți-ar putea plăcea

De interes