Izolarea socială și întreruperea a numeroase activități industriale au un impact major asupra mediului. Ce se întâmplă cu Pământul cât timp populația sa este ocupată să lupte cu COVID-19? La această întrebare răspunde un articol publicat de BBC, potrivit căruia imaginile din satelit preluate și publicate de NASA și de Agenția Spațială Europeană, au indicat o reducere a emisiilor de dioxid de azot (provenit din arderea combustibililor fosili, în principal) în China, din ianuarie până în februarie. Acest lucru este, cu siguranță, urmarea încetinirii activităților economice în perioada carantinei.
Totodată, observațiile Centrului de Cercetări pentru Energie și Aer Curat au arătat că emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 25 % în China, ca urmare a măsurilor impuse în criza coronavirusului. În Italia, imagini similare din satelit au indicat o scădere a emisiilor de dioxid de azot în Nord. Iar căile navigabile din Veneția par mai curate din cauza reducerii traficului cu ambarcațiuni turistice. În India, pe 22 martie s-a înregistrat cel mai scăzut nivel de poluare cu dioxid de azot, măsurat în sezonul primăvară. Cum America de Nord, unul dintre marii poluatori ai lumii, este în plină criză economică, efecte sunt probabile și acolo, în perioada următoare.
”Sigur că o criză mondială de sănătate nu ar trebui să fie soluția pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar fenomenul ar trebui să ne facă să ne gândim la impactul pe care activitatea omului îl are asupra planetei” scriu jurnaliștii BBC, ca o concluzie a materialului publicat.