Ce trebuie să știi dacă aveai nuntă după 15 mai! Noile condiții, anunțul ministrului

Pandemia a dat peste cap planurile tinerilor care-și programaseră nunta, anul acesta. Din 15 mai, autoritățile anunță relaxarea măsurilor impuse de coronavirus, însă vor fi permise și nunțile ori botezurile? Într-o postare recentă pe facebook, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că se va lua o decizie, în acest sens, la jumătatea lunii, în funcție de evoluția epidemiologică, însă și dacă vor fi permise nunțile, acestea nu se vor organiza așa cum suntem obișnuiți, cu sute de invitați, ci într-un cadru mult, mult mai restrâns. În plus, tot conceptul de nuntă cu care românii sunt obișnuiți se va schimba, radical.

„În funcție de cum evoluează situația epidemiologică, din 15 mai vom lua o decizie în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență vizavi de numărul de persoane care pot participa la evenimente personale, gen nuntă. Cât și cum, va fi o analiza absolut științifică făcută de către epidemiologi și de infecționiști. Analiză care va fi ulterior evaluată în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, a spus ministrul Vela.


Dacă după 15 mai, autoritățile vor decide că românii vor avea voie să organizeze nunți ori botezuri, regulile pe care vor trebui să respecte nuntașii, la fel ca și invitații la botezuri, de pildă, vor fi foarte stricte. Reguli clare vor trebui să respecte petrecăreții, dar mai ales patronii localurilor în care se vor organiza aceste adunări. În primul rând, numărul participanților va fi limitat, obligatoriu va fi o distanță între mese, angajații localurilor unde se vor ține evenimentele vor fi echipați corespunzător iar la intrarea în aceste locații ar trebui montate termoscanere cu care invitaților să le fie măsurată temperatura atunci când sosesc. Nuntașii vor trebui să păstreze distanța socială și, cel mai probabil, să poarte măști și mănuși de protecție.

Și playlistul dj-ilor însărcinați cu distracția la nunți și botezuri ar putea suferi modificări din cauza coronavirusului. Probabil, dj-ii vor trebui să renunțe la tradiționalele hore românești, în care oamenii își dau mână cu mână, situație în care nu se mai respectă distanța de cel puțin un metru, recomandată de specialiștii angrenați în lupta cu coronavirusul. Toate acestea vor face ca întreg conceptul de nuntă cu care românii sunt obișnuiți să se schimbe, în vremuri de pandemie.

Toate aceste măsuri care vor trebui respectate, de la săli aerisite, cu mese ici-colo, cu angajați echipați până-n dinți și termoscanere la intrare, se vor reflecta în costul final al evenimentului. În primul rând, amenajarea unor săli mari în care să aibă loc nuntașii, respectând distanța recomandată ca fiind sigură pentru a nu contracta coronavirusul, va fi greu de realizat și, în mod cert, va fi costisitoare. La aceste costuri se adaugă și cele care vor fi percepute de firma care va fi angajată pentru termoscanarea invitaților, la intrare. În final, și darul va trebui să fie mai consistent, pentru a acoperi toate aceste cheltuieli suplimentare pe care vor trebui să le suporte tinerele familii.

„Sunt vehiculate diverse opțiuni, adică păstrarea distanței între mese, la o masă să stea doar membrii aceleași familii, ospătarii și bucătarii să poarte echipamente de protecție, să aibă analizele făcute. Se discută tot felul de măsuri de genul asta. În lifturi să intre numai o persoană sau doar membrii aceleiași familii. La intrarea în unități, restaurante sau hoteluri, să existe termoscanere care să măsoare temperatura”, a declarat pentru TVR, Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

În fața provocărilor nemaiîntâlnite cărora trebuie să le facă față, în aceste vremuri, hotelierii și patronii de restaurante primesc și o veste bună. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat recent că lucrează la un pachet de măsuri care să ajute industria turismului, în prezent cea mai afectată de pandemie.
„Pentru hoteluri gândim un program de sprijin. O să lansăm niște proiecte speciale pentru hotelieri. Să le reducem costul cu energia electric, prin granturi 100% să le reducem costurile cu energia electrică. Dacă vom impune niște reguli vizavi de modificările pe care trebuie să le facă hotelierii si proprietarii de restaurante și baruri o să facem un pachet de finanțare, în așa fel încât să nu fie pe cheltuiala lor aceste costuri. Va trebui să facem niște proceduri. De exemplu, ca acea distanță socială la mese să fie respectată trebuie o procedură care nu trebuie încălcată, iar mesele să nu fie foarte apropiate, să fie panouri despărțitoare. Probabil vom avea niște ghiduri, niște reguli pe care să le știe toată lumea pentru a putea fi respectate.
Vrem să facem un pachet de ajutor pentru reducerea costurilor hotelierilor, acele capacități fotovoltaice, și pachet pentru capitalul de lucru. Granturi prin care să își finanțeze amenajarea spațiului în vederea primirii turistului”
, a explicat Virgil Popescu.


Pe perioada stării de urgență, potrivit ordonanței militare numărul 2, nunțile, botezurile și înmormântările pot fi organizate cu condiția ca la acestea să nu participe mai mult de opt persoane.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes