Insuficiența cardiacă este o afecțiune care are multiple cauze. În termeni de specialitate, ea apare atunci când inima nu mai poate pompa sângele către organele corpului. Din fericire, există numeroase alternative terapeutice care-i pot ajuta pe pacienți să-și reia ritmul normal de viață.
Incapacitatea inimii de a transporta sângele către organele corpului este definită de specialiști drept „insuficiență cardiacă” . Iată cum explică apariția acestei afecțiuni dr. Magdalena Gurzun, medic primar cardiolog: „Cauzele insuficienței cardiace pot fi multiple, principala cauză este determinată de scăderea forței de pompare a sângelui fie a ventriculului drept, fie a ventriculul stâng. În general apare din cauza scăderii forței de pompare a ventriculul stâng, pentru că nu mai poate împinge sângele în circulația sistemică. Există anumite boli care-i afectează puterea de contracție și vorbim în special de bolile cardiace ischemice, de afectarea coronariană.. În momentul în care una dintre arterele coronariene este obstrucționată, atunci capacitatea inimii de a se contracta scade, pentru că sângele nu mai primește suficient oxigen”.
Responsabile de apariția insuficienței cardiace pot fi și anumite infecții ale mușchiului inimii. „În același timp putem avea și afecțiuni care afectează țesutul miocardic. Caridomiopatiile, care pot fi de origine genetică, și putem extinde până la o infecție a mușchiului inimii, denumită miocardită. Din nou ne confruntăm cu o scădere a puterii de contracție a ventriculului stâng” a explicat, la Medika TV, dr. Magdalena Gurzun.
Insuficiența cardiacă poate apărea chiar și atunci când, din punct de vedere clinic, inima funcționează în parametrii normali. Iată de ce: „În ultima perioadă se vorbește despre un anumit tip de insuficiență cardiacă în care tot ce ține de puterea de contracție a inimii este în limite normale. Adică ventriculul drep se contractă cum trebuie, dar nu reușește să se relaxeze cum trebuie, iar astfel sângele nu reușește să pătrundă în ventriculul sângelui și să fie trimis mai departe în circulație. Și aceasta este insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată. Este o afecțiune mult mai frecventă decât se credea inițial, iar pacientul prezintă aceleași simptome” a precizat dr. Magdalena Gurzun, medic primar cardiolog.