Sfatul specialistului Știri

Ce se întâmplă când sistemul imunitar este prea activ. Alimentele pot fi responsabile pentru declanșarea unor boli autoimune (video)

Sistemul imunitar ne protejează organismul împotriva atacurilor venite de la agenți patogeni. Sunt însă situații în care, din diferite cauze, sistemul imunitar ajunge să perceapă în mod greșit o anumită parte a corpului, pe care o atacă de parcă ar fi niște intruși.

În acest fel se declanșează bolile autoimune, în care anticorpii atacă propriile celule ale organismului, care sunt sănătoase.

Există peste 80 de boli autoimune, iar despre unele dintre ele încă se fac cercetări, nefiind complet cunoscute.  Cauzele declanșatorii pot fi de mai multe feluri, iar în unele situații sunt de-a dreptul neașteptate pentru o persoană neavizată.

Este cazul alimentelor care, consumate într-un mod dezechilibrat, pot declanșa boli autoimune, cum ar fi, de exemplu, boala celiacă.

Medicul Rareș Simu, specialist în alergologie și imunologie clinică, a vorbit la Medika TV, în emisiunea Telemedika, despre modul în care alimentați poate determina apariția unei boli autoimune. Despre acest subiect puteți afla mai multe vizionând clipul video de mai jos: