Modificarea culorii urinei este provocată de cele mai multe ori din cauza prezenței sângelui în urină sau hematuriei. Totuși, urina își poate schimba culoarea și din alte cauze.
Dacă principala cauză de schimbare a culorii urinei este prezența sângelui, atunci este vorba despre un semnal de alarmă.
„Urinarea cu sânge sau hematuria cum se numește științific înseamnă prezența de sânge în urină. Sângele poate fi prezent în cantitate mai mare și urina să fie vizibil roșie sau poate fi o cantitate mică de sânge care să nu modifice aspectul macroscopic al urinei, dar la microscop dacă este privită să se observe o cantitate mai mare de celule sangvine. Apariția sângelui în urină este un semn de alarmă pe care organismul îl dă și arată că ceva este în neregulă și te poate face să ajungi la medic mai repede” a explicat dr. Răzvan Mulțescu, medic primar urolog, Doctor în Științe Medicale.
Din fericire, nu în toate cazurile urina de culoare roșie înseamnă hematurie. Sunt situații în care unele medicamente sau alimente pot schimba culoarea urinei.
„Totuși nu orice urină roșie este hematurie. Sunt și alte lucruri care colorează urina în roșu, care pot speria pacientul, dar nu reprezintă sânge în urină. Alimente precum sfecla roșie. Unele antibiotice, unii coloranți alimentari pot da o nuanță schimbată urinei. Prezența unor proteine, precum mioglobina din mușchi, după eforturi fizice intense sau hemoglobina dacă apare o distrugere a globulelor roșii din corp. Nu este sânge, dar poate colora urina în roșu sau maro” a mai spus dr. Răzvan Mulțescu.
Pentru a elimina orice risc, specialiștii recomandă controalele medicale periodice și efectuarea analizelor medicale.
„Cel mai bine este să mergem la medic și să constatăm că nu este sânge și se poate observa foarte ușor făcând o analiză a urinei. Dacă sunt hematii atunci este o problemă, dacă nu sunt hematii înseamnă că este altă cauză a coloraturii urinei” a mai spus dr. Răzvan Mulțescu.