Ce se întâmplă atunci când avem dinți lipsă? Prof. univ. dr. Mihai Juncar: „Apare o problemă numită atrofie osoasă”

Extracțiile dentare reprezentau o soluție terapeutică în momentul în care dinții nu mai puteau fi salvați. Însă atunci când avem dinți lipsă apare o altă problemă, denumită atrofie osoasă. Impactul acestei condiții asupra sănătății orale a fost explicat la Medika TV de prof. univ. dr. Mihai Juncar. Singura soluție pentru a preveni atrofia osoasă este să mergem la un medic stomatolog pentru montarea unui implant dentar.

Atunci când avem dinți lipsă, în zona respectivă un pacient poate să sufere de atrofie osoasă. Această problemă medicală înseamnă dispariția osului din zona unde s-a aflat dintele extras. Când ne confruntăm cu o astfel de situație trebuie să cerem sfatul unui medic stomatolog.

„În momentul când un dinte lipseşte, sau doi dinţi, practic osul din zona respectivă începe să dispară. Asta este ceea în termen de specialitate se numeşte atrofie osoasă.  Din păcate multă lume este mirată că, vai, dar cum s-a întâmplat lucrul acesta? Este simplu şi e o întrebare pe care o pun şi pacienţilor este, ok, suntem organisme vii, ne adaptăm şi întrebarea de exemplu dacă nu v-au crescut unghiile, dacă nu v-a crescut părul în ultimele luni cu siguranţă atunci a rămas constant şi locul după extracţie dentară. Dar în schimb dacă v-au crescut unghiile, a crescut părul practic organismul nostru şi-a desfăşurat activitatea organism viu ca de obicei şi atunci osul pe zona respectivă începe să dispară şi o explicaţie simplă este că osul în care stă un dinte s-a format odată cu dintele. În momentul când dispare dintele, dispare şi osul respectiv. Şi nu mai este stimulat funcţional”, a mai precizat prof. univ. dr. Mihai Juncar, medic primar chirug maxilo-facial în cadrul Clinicii MaxiloMED din Oradea.

Dinții sunt afectați de atrofia osoasă

Atunci când un pacient, în urma unei extracții, suferă de atrofie osoasă, dinții din jurul zonei unde s-a realizat extracția vor fi afectați. De aceea un consult la un medic stomatolog este benefic pentru a identifica soluția terapeutică benefică unui pacient cu dinți lipsă. Cel mai probabil unui pacient cu atrofie osoasă îi va fi recomandat un implant dentar.

„Problemele mai apar şi în momentul în care ai unul, doi, trei dinţi lipsă fiindcă atunci dinţii vecini vor tinde oarecum săracii să compenseze lipsa vecinilor. Dar se vor înclina, nu vor migra corporal, adică nu o să vină şi cu rădăcina în ax, ci pur şi simplu se vor înclina ca să ocupe spaţiu respectiv. Mai mult, dinţii de sus vor tinde să iasă de la locul lor” a mai spus prof. univ. dr. Mihai Juncar.

Implant dentar pentru dinți lipsă

Problemele cauzate de atrofia osoasă pot fi rezolvate prin montarea unui implant dentar. Astfel, orice dinți lipsă pot fi înlocuiți cu ajutorul unui implant dentar. Clinica MaxiloMED din Oradea oferă tratamente personalizate de protetică dentară, pentru a le îmbunătăți sănătatea orală pacienților cu atrofie osoasă.

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+