Ce șanse sunt să ne alegem partenerii de viață în funcție de gene

Genetica, știință aflată într-un amplu avânt, este știința care ar putea oferi, pe viitor, răspunsuri inclusiv în ceea ce privește alegerea partenerului de viață. O astfel de teorie, deși controversată, se bazează pe potrivirea biologică între cei doi parteneri, o potrivire care este evaluată pe baza testelor genetice.

Relansarea acestui subiect în dezbatere, de către un celebru genetician de la Harvard, profesorul George Church, a creat numeroase reacții. Church a propus ca moștenirea genetică să fie utilizată de site-urile de dating drept criteriu pentru alegerea partenerilor. Mai mult, cunoscutul genetician american a anunțat că lucrează la o astfel de aplicație care ar putea fi lansată în curând. În mod concret, utilizatorii ar trebui să trimită, la înscriere, o probă de salivă pentru stabilirea ADN-ului și, implicit, a compatibilității cu alte persoane. Printre avantajele relațiilor dintre doi parteneri cu gene compatibile se numără o rată a fertilității mai mare și reducerea riscurilor de anomalii genetice.

Cercetătorul american a fost acuzat de lipsă de etică în folosirea unei asemenea metode. Contestatarii săi au arătat că o astfel de practică se înscrie în ideologia care promovează îmbunătățirea speciei umane cu ajutorul geneticii, asemănător modului în care o astfel d eteorie a fost folosit de regimul nazist. În replică, George Church a declarat pentru ediția electronică a The Guardian: ”Nu ne vom apuca să sterilizăm forțat oameni, dacă la asta se gândesc cei care contestă metoda. Departe de noi asemenea intenții.”

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes