Ce șanse ai să devii mamă, de două ori consecutiv, prin fertilizare in vitro

Femeile care au devenit mame cu ajutorul unei proceduri FIV au șanse reale de a obține rezultate dacă trec și printr-o a doua procedură, anunță rezultatele primului studiu care a investigat acest lucru și ale cărui concluzii sunt publicate de medicalexpress.com. Rezultatele cercetării au fost anunțate de Societatea Europeană de Embriologie și Reproducere Umană.

Cercetătorii australieni au stabilit că, după ce o femeie a devenit mamă, în urma unei prime fertilizări in vitro, are șanse de reușită între 51% și 88%  dacă va apela pentru a doua oară la FIV. Rezultatele apar cam după 6 cicluri FIV, dar obținerea unei sarcini depinde de mai mulți factori printre care și dacă embrionii sunt congelați sau au fost obținuți în cadrul unui nou ciclu de stimulare ovariană. Șansele unei a doua sarcini prin fertilizare in vitro scad odată cu vârsta viitoarei mame. Spre deosebire de femeile cu vârsta sub 30 de ani, cele care au între 35 și 39 de ani au șanse cu 22 % mai mici de a obține o sarcină dacă fac tratamentul cu un embrion congelat dintr-un ciclu anterior și cu 50% mai mici dacă recurg la o nouă stimulare și la obținerea unui embrion nou. Șansele scad și în funcție de nivelul de fertilitate al partenerului.

În cadrul studiului, au fost monitorizate 35 290 de femei din Australia și Noua Zeelandă care, între 2009 și 2013 au născut, în urma unor inseminări artificiale. Monitorizarea a fost prelungită până în 2015-2016 și au fost urmărite mai multe aspecte. De pildă, care sunt șansele de reușită după două cicluri FIV eșuate sau care este media ciclurilor FIV la pacientele care au adus pe lume un copil sau care sunt șansele unei femei de a fi însărcinată după cel mult trei cicluri FIV.

În jur de 43 % (15 325) din totalul pacientelor incluse în studiu, cu o vârstă medie de 36 de ani, au apelat la FIV pentru a avea un al doilea copil. Dintre acestea, 73% au folosit embrioni înghețați de la prima procedură. Rata de reușită, după 6 cicluri, a fost între 61 % și 88 %. În schimb, pacientele care au trecut printr-o nouă stimulare pentru a fi folosit un embrion nou, au avut o rată mai scăzută, între 51 % și 71%.

Deși rata de succes scade odată cu vârsta, la paciente cu vârste între 40 și 44 de ani, rata de succes a fost de 38%-55 % la procedurile cu embrioni congelați și de 20%-25 % la cele cu un nou ciclu de stimulare pentru obținerea de embrioni noi.

”Concluziile acestui studiu arată că procedura FIV poate fi privită nu ca un tratament cu o singură încercare, ci ca unul pe termen lung și, dacă la prima nu s-a obținut o sarcină, se poate întâmpla, foarte bine, următoarea dată. Important este să nu se aștepte foarte mult, mai ales dacă este vorba despre embrioni obținuți printr-o nouă stimulare ovariană” a explicat prof. Georgina Chambers, director al Unității Naționale de Epidemiologie Perinatală și Statistică de la Universitatea New South Wales, membru în echipa de cercetare.

Categorii: Externe, Sfatul specialistului
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea