Sfatul specialistului Știri

Ce să nu faci pe timp de furtună. Mic ghid de supraviețuire, în funcție de locul în care te afli

Țara este măturată periodic de furtuni și vijelii, și din nefericire episoadele de vreme severă de până acum au făcut și victime omenești.

Până vineri dimineață mare parte din țară se află sub avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică, fiind așteptate vijelii puternice, ploi abundente și căderi de grindină, potrivit ANM.

Medicul specialist în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru a elaborat un mic ghid de supraviețuire pentru astfel de situații, pe care oricine ar trebui să-l știe:

“Ce să (NU) faceți în caz de furtună. E alertă de ploi și vijelii în aproape toată țara.

(Mic) ghid de supraviețuire în funcție de locul unde vă aflați.

A. În spațiile deschise:

a) dacă sunteți pieton:

1. Nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice).

2. Nu stați în apropierea obiectelor care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice).

3. Nu atingeți pereții adăpostului cu mâna, capul sau umerii.

4. Nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred).

b) dacă sunteți în mașină:

1. Trageți pe dreapta într-un loc ferit.

2. Dacă aveți timp parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.

B. În locuințe:

1. Închideți toate geamurile și ușile.

2. Deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul chiar dacă nu funcționează în acel moment.

Rețineți:

1. Între 20 și 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtună şi trăsnet.

2. Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vânt.

3. În cazul trăsnetului efectul este adesea letal iar puținii supraviețuitori au frecvent sechele grave sau traume psihice.

4. Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în mediul rural dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăsniți în mașină sau în apartamente.

Multe dintre aceste accidente puteau fi evitate dacă persoanele în cauză ar fi cunoscut și respectat câteva reguli elementare de protecție în timpul furtunii predate chiar la orele de educație pentru sănătate de la școală (proiectul meu de lege e depus în parlament)”,  arată medicul Tudor Ciuhodaru într-o postare pe Facebook.