EXTERNE Știri

Ce să mai înțelegi? Fumătorii, mai puțin afectați de COVID-19, dar tot se recomandă renunțarea la țigări

Cercetătorii aduc noi dovezi care susțin ideea că fumătorii ar fi protejați de infecția cu coronavirus. În Italia, mai puțin de cinci la sută din cei 441 de pacienți ai unui spital erau fumători. O situație care sugerează că fumătorii sunt mai puțini susceptibili de a contracta virusul, teorie susținută, în ultimele săptămâni, de mai multe studii internaționale.

Această concluzie este, însă o sabie cu două tăișuri pentru că, ajunși în spital, fumătorii se pot confrunta cu o progresie rapidă a bolii până la deces. Un nou studiu, citat de CNN, ne arată că jumătate din fumătorii internați au murit, comparativ cu o rată de 35 % la nefumători. Experții încearcă să demonteze dovezile tot mai clare care ar indica un efect protector al țigărilor.

Din cele 28 de studii pe această temă analizate, unul singur, realizat în Marea Britanie, a arătat că doar 5 % dintre pacienți erau fumători.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății publice, din Marea Britanie și SUA, îi îndeamnă pe oameni să renunțe la fumat, ca măsură de precauție în fața expunerii la infecția cu noul coronavirus.