Exclusiv Sănătatea în România

CE SĂ EVIȚI CA SĂ NU IEI CORONAVIRUSUL. Cele mai riscante și cele mai puțin periculoase activități, conform specialiștilor americani. Mesajul medicilor români (VIDEO)

Să mergi la bar, la stadion și la biserică, dar și la concert ori la cineva poate fi extrem de periculos în această perioadă, pentru că e cea mai simplă modalitate prin care poți contracta o infecție cu noul coronavirus. Iar să mergi la plajă e mai periculos decât să mergi la restaurant.

Asociația Medicală Texas, cea mai mare asociație de profil din SUA, a întocmit o listă a activităților care pot prezenta un risc pentru sănătate în perioada pandemiei.

Medicii americani au notat riscul activităților cu puncte de la 1 la 10, unde 1 reprezintă așa-numita zonă verde, cu cel mai scăzut risc de infectare.

Deschiderea cutiei poștale are gradul cel mai mic de risc, fiind, de altfel, singura activitate notată cu 1 punct. Urmează alte activități cu risc scăzut de infectare, notate cu câte 2 puncte, respectiv comandarea mâncării la restaurant, mersul la benzinărie, jucatul unei partide de tenis și mersul cu cortul.

Cumpărăturile, mersul cu bicicleta alături de alte persoane ori plimbarea au un risc minim spre moderat.

Lista întocmită de specialiștii americani, adoptată și de Organizația Mondială a Sănătății, a fost dezbătută la Medika TV de medici români, care spun că, indiferent de activitate, oamenii nu trebuie să uite de regulile elementare: mască, distanțare, spălat pe mâini.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, spune că, din analiza listei, nu există, practic, nici o activitate care să nu ne expună unui risc de infectare, motiv pentru care e necesar să nu uităm de măsurile de protecție.

Dr. Radu Țincu, medic specialist anestezie-terapie intensivă, e de părere că  se impunea schimbarea mesajului pe care autoritățile medicale îl transmit populației, mai ales în contextul în care tot mai mulți oameni  au renunțat la măsurile elementare de protecție. Specialistul ATI crede că acest mesaj nou ar putea avea un impact pozitiv asupra oamenilor.

Mersul la bibliotecă, la muzeu, mâncatul la terasă ori o oră la locul de joacă, mersul la grătar sau la cumpărături la mall, activități banale, pot fi periculoase în pandemie, chiar dacă nu la fel de riscante ca un concert.