Consumul constant de energizante are efecte dintre cele mai toxice pentru creier. Cel mai grav este arderea efectivă a structurilor neuronale prin stimularea excesivă pe care o produc excitatorii din compoziția băuturilor energizante. Subiectul a fost analizat, la Medika TV, împreună cu dr. Radu Țincu, medic primar ATI – Toxicologie la Spitalul de Urgențe Floreasca.
Una dintre cele mai periculoase asocieri pe care o fac consumatorii este cea dintre energizante și alcool. ”Când discutăm despre asocierea unui energizant cunoscut cu whisky este chiar o prostie pentru că alcoolul este neuroinhibitor, iar energizantul este neuroexcitator, așa încât se bat cap în cap, dar nu în pahar, ci în creierul consumatorului. Ajunse în creier, alcoolul se acumulează, se produce o alcoolemie mare, dar pe care consumatorul nu o resimte pentru că neuroexcitatorii din energizant țin creierul în alertă.
Se întâmplă frecvent ca, în momentul în care consumul e continuu să ai senzația că totul e perfect, să nu simți starea de ebrietate, dar, la un moment dat, când ai oprit substanța energizantă, te prăbușești direct în coma. Am avut foarte mulți tineri aduși direct din cluburi, după ce toată noaptea au fost în formă perfecta, au dansat, au fost energici, iar când au dat deoparte energizantul au ajuns la ATI, au avut nevoie să fie intubați, etc.” a explicat dr. Radu Țincu.
O altă combinație pe care o fac unii consumatori, este cea dintre cafea, medicamente psihotrope și energizante, un cocktail care poate ține un om treaz până la trei zile. ”Am avut pacienți cu intoxicații acute cu cele trei substanțe, aveau tulburări de ritm cardiac și îi întrebam dacă nu li s-a părut nimic ciudat că nu au dormit nici măcar o oră în trei zile. Evident că organismul experimentează, într-o astfel de situație, epuizare psihică, epuizare cardio-vasculară , nu mai zic de epuizare metabolică. Funcționarea asta în exces stimulează metabolismul anaerob, am avut pacienți cu acidoze metabolice, adică ei funcționau mai repede decât putea organismul să le asigure oxigen.”
În ceea ce privește posibila îmbolnăvire din cauza consumului prelungit de energizante, medicul primar în ATI-Toxicologie a evidențiat că ”sunt studii care au demonstrat efecte hepato-toxice, însă pe termen lung nu avem studii care să ateste impactul consumului cronic.”