Sfatul specialistului Știri

Ce riscă persoanele care au avut COVID-19, dar care nu s-au vaccinat. Răspunsul medicului Alexandru Rafila

Persoanele care au avut COVID-19 riscă să se infecteze din nou, mai ales cu tulpina indiană, despre care specialiștii spun că va deveni în curând dominantă în țara noastră și va fi responsabilă pentru un nou val epidemic, dacă nu se vaccinează, mai ales că imunitatea dobândită în urma bolii este de scurtă durată.

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, a explicat de ce e necesar ca și persoanele care au trecut prin boală să se vaccineze și a dat exemplul personal:

Imunitatea după boală variază între trei şi şase luni, aţi văzut că şi anumite facilităţi care pot fi făcute pentru persoana care a trecut prin boală nu depăşesc 180 de zile, chiar şi noul certificat verde european nu este dincolo de 180 de zile. Eu personal vă spun că am trecut prin infecţie în luna decembrie, mi-am şi dozat anticorpii, am văzut câ încep să scadă. La trei luni după infecţie m-am vaccinat, nu am aşteptat foarte mult să văd până unde scad şi m-am vaccinat, acum am un titru bun de anticorpi şi am citit chiar de curând articole care demonstrează că o persoană care şi-a făcut două doze de vaccin după infecţie s-ar putea să aibă o imunitate durabilă toată viaţa. Dacă ar fi nevoie să ne vaccinăm cu a treia doză sau nu, adică pentru cei care deja au trecut prin boală, e mai puţin probabil să fie necesar”, a spus Alexandru Rafila, citat de Adevărul.