Cazul unui pacient care s-a sinucis, aruncându-se de la etajul 2 al Spitalului Huși, la o oră după ce a ieșit din sala de operație, ridică o problemă acută, existentă în unitățile medicale cu paturi. Este vorba despre lipsa personalului calificat care să asigure consilierea pacienților care trec prin situații traumatizante din cauza afecțiunilor cu care sunt diagnosticați.
În cazul de la Huși, pacientul tocmai trecuse printr-o intervenție pentru amputarea piciorului. Deși bolnavul era, aparent, într-o stare stabilă, în momentul în care asistenta a ieșit pentru scurt timp, bărbatul a făcut gestul extrem.
Ancheta declanșată de Direcția de Sănătate Publică Vaslui a condus la amendarea Spitalului Huși cu 30 000 lei pe motiv că nu are protocoale pentru consilierea psihologică a pacientului înaintea unei intervenții chirurgicale. Cu o amendă de 2000 de lei a fost sancționată și asistenta care l-a lăsat pe pacient fără supraveghere.
Spitalele din România au posturi de psiholog normate, dar mai puțin ocupate. Activitatea unor secții cum sunt cele de oncologie, chirurgie sau maternitățile reclamă prezența unor psihologi clinicieni care să asigure consilierea pacienților. Este demonstrat științific că ședințele de consiliere pot reduce perioada de spitalizare, dar și costurile cu tratamentul. Ultimele evaluări ale direcțiilor de sănătate publică arătau că spitalele din România au peste 500 de psihologi, adică o medie de peste 2 psihologi la o unitate sanitară cu paturi.