Ce nu știai despre coronavirus: distanța de siguranță e mai mare, cât timp rezistă în aer și pe suprafețe

Un nou studiu dat publicității de experții chinezi schimbă tabloul cunoscut privind distanța de transmitere a coroavirusului, dar și durata de supraviețuire a acestuia în aer și pe suprafețe.

Studiul care a fost publicat și apoi retras este citat de South China Morning Post care îl citează pe cercetătorul Hu Shixiong de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan. Studiul pornește de la un studiu de caz care a arătat că primul pacient infectat cu coronavirus a îmbolnăvit, în cursul unei călătorii cu autobuzul, până la 13 pasageri, pe şapte dintre ei aproape instantaneu. Călătoria a avut loc pe 22 ianuarie. Pacientul a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. El a îmbolnăvit şapte persoane, în timpul călătoriei, și alte șase au fost diagnosticate ulterior. Unii dintre pasageri au stat la 6 scaune distanţă de ”bolnavul zero”.

Studiul mai arată că distanţa sigură de unu-doi metri, recomandată până acum, nu exclude riscurile. O persoană bolnavă îi poate infecta pe cei care se află chiar şi la o distanţă de 4,5 metri. Cercetătorii chinezi au mai stabilit că, în aer, COVID-19 supraviețuiește cel puțin 30 de minute. Totodată, coronavirusul rezistă mai multe zile pe suprafeţe, în funcţie de tipul suprafeţei şi temperatură. COVID-29 poate supravieţui mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.). Cercetarea avertizează că cunoştinţele noastre despre coronavirus sunt încă limitate, în condiţiile în care pasagerii care se aflau cel mai aproape de pacientul zero nu au fost infectaţi cu COVID-19. 

Cercetarea recomandă purtarea măștilor de protecție și insistă asupra faptului că există un risc mare de infectare dacă subiecții care ating suprafețele contaminate își ating apoi fețele.

Categorii: Alertă: coronavirus
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea