Venirea toamnei coincide cu perioada în care sute de români pregătesc vinul în gospodării. Această activitate poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate. Iată ce ne învață medicii să facem pentru a nu ajunge la spital.
Medicul și europarlamentarul social-democrat Tudor Ciuhodaru transmite pe rețelele de socializare faptul că, din cauza neatenției în momentul pregătirii vinului, există riscul intoxicației cu dioxid de carbon. Gazul este unul extre de toxic și nu are culoare, gust sau miros.
„Fierbe tulburelul. Atenție, nu e de glumit! Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevarat pericol. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul” explică specialistul.
Iată și care sunt sfaturile lui Tudor Ciuhodaru pentru a preveni intoxicațiile cu dioxidul de carbon, rezultat în urma fermentării mustului. „Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice. Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul!” a precizat specialistul.
Principalele simptome ale intoxicației cu dioxid de carbon sunt starea de amețeală, cefalee, grețuri sau tulburări cardiace și respiratorii. În multe cazuri, intoxicația cu dioxid de carbon poate fi fatală persoanelor care inhalează gazul.