Sfatul specialistului Știri

Ce este oxidul de etilenă, din cauza căruia au fost retrase mai multe produse de pe rafturi

foto: Facebook Tudor Ciuhodaru

În ultima perioadă, mai multe sortimente de înghețată și de băuturi carbogazoase au fost retrase de la piață din cauza unui conținut ridicat de oxid de etilenă.

Medicul Tudor Ciuhodaru, care este și europarlamentar, spune că a propus înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piață și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate.

Într-o postare pe Facebook, medicul ieșean a scris despre oxidul de etilenă și problemele pe care le poate cauza.

” (1) Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:

• Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale și dentare (deoarece este capabil să distrugă viruși, bacterii, ciuperci și spori, în special în condiții uscate).

• A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare și pentru a reduce semnificativ populația de bacterii și ciuperci din condimente și aditivi.

• A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid și fungicid.

(2) În ciuda utilității sale în diverse alte domenii, trebuie tratat cu precauție extremă pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori:

(3) Ingerat (alimente, sucuri): extrem de toxic, mutagen și cancerigen. Alimentele și băuturile contaminate nu au un miros sau culoare aparte. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contaminate este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, de a dăuna fertilității şi de a afecta fătul.

(4) Inhalat- poate afecta sistemul nervos și chiar expunerile de scurtă durată provoacă iritarea ochilor și a pielii.

Rețineți:

1. Substanța cancerigenă a fost detectată în mai multe alimente și băuturi comercializate în România.

2. Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață.

3. Oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizați ca agent de îngroșare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.

4. Sunt multe semne de întrebare că autorităţile că doresc să lase să intre pe piaţa europeană produse a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021 pentru că

5. Autoritățile nu sunt preocupate să facă sistematic astfel de analize.

6. Încă din iulie 2021 companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă sunt obligate (de unitatea de criză înființată la nivel european) ca sub controlul autorităţilor naţionale competente să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate toate produsele care au fost deja cumpărate.

7. Oxidul de etilenă este cancerigen, mutagen şi toxic și interzis în Uniunea Europeană.

8. Rețeaua Europeană de Centre de Control pe care am propus-o va analiza alimentele și băuturile (nealcoolice și alcoolice) dar și alte produse (de import și locale) pentru a depista toate substanțele cancerigene sau cu potențial cancerigen.

9. Pentru a evita orice suspiciune și a asigura cele mai bune verificări probele dintr-un stat vor fi analizate și în centrele din alte două state membre (alese aleatoriu).

10. Va exista un standard unic european de calitate în sănătate.

Vreau ca orice mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toți românii să beneficieze de alimente și băuturi (de import/locale) care să nu conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen”,  a scris Tudor Ciuhodaru.