Ce este indicele de masă corporală (IMC) și cum se calculează corect? Sfaturi medicale, în direct, oferite de specialiști 

Indicele de masă corporală (IMC) este o constantă foarte importantă atunci când vine vorba despre sănătatea noastră. Valorile sale sunt importante pentru medici deoarece datorită lui putem să luptăm cu kilogramele în plus sau să diagnosticăm anumite afecțiuni, precum diabetul. 

Pentru a ști ce abordare terapeutică să aleagă, atunci când este vorba despre o afecțiune în care IMC-ul este important, medicii trebuie să știe să-l calculeze în mod corect. Valorile sale ne pot spune dacă suntem normali din punct de vedere al greutății sau dacă suferim deja de obezitate. „ Indicele de masă corporală se calculează prin împărțirea greutății la înălțimea la pătrat. Dacă avem o greutate de 100 de kilograme și o înălțime de 180 de cm, vom împărți 100 de kilograme la 180 și încă o dată la 180. Numărul obținut înseamnă indicele de masă corporală” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală. 

Valoarea IMC diferă în funcție de masa corporală și există mai multe categorii de pacienți: cei subponderali, cei normoponderali, cei supraponderali și cei obezi. „În funcție de acest număr putem clasifica o persoană ca fiind subponderală, normoponderală, supraponderală sau obeză. Trebuie să știm că există o diferență între o persoană supraponderală, care este de fapt într-un stadiu de preobezitate și dacă mai acumulează kilograme ajunge la obezitate. Dacă vorbim despre limitele IMC-ului trebuie să știm că normoponderal înseamnă între 18,5 și 25 km/mp, iar peste 25 până la 30 vorbim despre supraponderabilitate. Obezitate înseamnă un indice de masă corporală peste 30 kg/mp” a mai spus dr. George Sirețeanu. 

Categorii: Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea