Experiențele persoanele ale fiecăruia dintre noi își pot pune amprenta asupra dezvoltării personale. Trauma este considerată o consecință a acestor evenimente și modul în care noi le-am perceput.
„Trauma în sine nu reprezintă un eveniment care s-a întâmplat, ci modul în care noi am interiorizat ceea ce s-a întâmplat sau nu. Ceva ce s-a întâmplat și nu trebuia să ni se întâmple sau ceva ce nu s-a întâmplat și ar fi trebuit să ni se întâmple” a explicat la Medika TV, consilierul în dezvoltare personală Monica Măgureanu.
Starea de traumă apare dincolo de evenimentele nedorite precum accidentele sau diferitele forme pe care le îmbracă abuzurile.
„Ar trebui să ne raportăm la această idee de traumă nu ca la ceva prohibitiv sau ca la ceva ce eu nu aveam cum să trăiesc pentru că nu a fost ceva violent, un accident sau un abuz. Sunt evenimente care s-au întâmplat sau nu și ca urmare a lor oamenii au o percepție față de ele, percepție care poate diferi în funcție de perioada de dezvoltare” a mai spus consilierul în dezvoltare personală Monica Măgureanu.