Sănătatea în România Știri

Ce este boala „Flurona” și ce simptome au pacienții diagnosticați. Opinia medicilor infecționiști

Numărul cazurilor de infecții respiratorii este într-o continuă creștere în țara noastră. Tocmai de aceea, spitalele de boli infecțioase înregistrează cazuri de infecție simultană de gripă și COVID. Boala a fost denumită „Flurona”.

Într-un interviu acordat ziarului Libertatea, medicul infecționist Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat faptul că, în ultima perioadă de timp, la unitatea medicală au fost diagnosticate cazuri de pacienți infectați atât cu gripă cât și cu noul coronavirus. „Ne confruntăm cu prima epidemie de gripă de la începutul pandemiei de COVID și era de așteptat să apară și cazuri de infectare simultană cu cei doi viruși” a declarat medicul pentru sursa citată.

În ceea ce privește simptomele generate de această dublă infectare, medicul Cătălin Apostolescu a precizat că sunt mult mai intense: „Avem două boli, cu simptome asemănătoare, dar care evoluează în paralel. Pacienții acuză dureri de cap crunte, dureri de mușchi și de articulații înfiorătoare. Toți pacienții diagnosticați cu flurona au necesitat spitalizare”.

Reamintim faptul că, în cursul săptămânii trecute, pe fondul creșterii numărului infecțiilor respiratorii, Ministerul Sănătății a decretat starea de alertă epidemică la nivel național. Această decizie nu implică restricții pentru populație, oficialii instituției adresând populației o serie de recomandări precum evitarea zonelor aglomerate, purtarea măștii de protecție și spălarea mâinilor cu apă și săpun.