E gratis, nu e bun! Instrument pentru diagnosticul osteoporozei, ignorat de specialiști

România face parte din țările europene cu risc moderat de osteoporoză, prevalența bolii fiind de 20 % la femeile din țara noastră. Afecțiunea este a doua, după diabetul zaharat, căreia i se cunosc dimensiunile, la nivel național. Dacă din punct de vedere cantitativ, toate evaluările ne dau suficiente răspunsuri cu privire la diagnosticare și metode de tratament, din punct de vedere calitativ lucrurile nu sunt la fel de bine puse la punct.

Un instrument gratuit, disponibil încă din 2011, pentru măsurarea riscului de fractură, nu este nici acum inclus în ghidul românesc de diagnosticare și tratament al osteoporozei. FRAX este disponibil online, gratuit, și poate fi accesat atât de pacienți, cât și de medicii de familie. Acesta a fost realizat sub coordonarea prof.dr. Daniel Grigorie, expert internațional în osteoporoză și președinte al Societății Române de Osteoporoză, alături de OMS, și a fost oferit gratuit, pentru a fi utilizat.

Totuși, nefiind inclus în ghidul osteoporozei românești, este un instrument foarte puțin, aproape spre deloc, valorificat. Un nou ghid, aflat încă pe traseul de aprobare, ar urma să includă și FRAX, ca instrument obligatoriu de utilizat în obținerea unui diagnostic. Spre deosebire de  România, care a fost a 15-a țară europeană care a avut sistemul FRAX, toate statele occidentale dezvoltate au inclus acest intrument în ghidurile proprii pentru tratarea osteoporozei.

”Unele lucruri pe care le-am făcut pentru prima oară în lume nu au fost receptate prea bine în spațiul românesc. Nici străinii nu au fost prea simpatici pentru că sunt invidioși. În privința osteoporozei, eu am ținut legătura cu occidentalii pentru că de acolo am învățat. Sunt expert internațional în osteoporoză…FRAX este algoritmul care permite calcularea riscului de fractură și este disponibil din 2011. Este un instrument informatic gratuit , cu date românești.” A declarat prof.dr Daniel Grigorie, șef Secție Endocrinologie și Metabolism la Institutul C.I. Parhon, invitatul Cătălinei Jingoiu, la ediția de săptămâna aceasta a Jurnalului de viață. Emisiunea va fi difuzată luni, 27 ianuarie 2020, de la ora 18,00.

Categorii: Medici de familie, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea