Ce combinații de alimente pot ține demența la distanță

Se știe că există alimente care sunt ”prietene” ale creierului, dar o nouă teorie, de dată recentă, ne arată că s-ar putea să existe o legătură între combinațiile de alimente din dieta obișnuită și riscul de demență. Un studiu publicat luna aceasta de Neurology, revista online a Academiei Americane de Neurologie, analizează asocierile de alimente și constată că persoanele care obișnuiesc să se hrănească cu carne procesată, combinată cu alimente bogate în amidon precum cartofii, adăugând gustări care constau în prăjituri au un risc mai mare de a dezvolta demență decât cei care mănâncă o varietate de alimente sănătoase. Studiul a inclus 209 persoane vârstnice, cu o medie de vârstă de 78 de ani, cu demență, și 418 persoane grupate pe aceleași critrii ca cele din primul grup, dar care nu au diagnoscticul de demență.

Dr. Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux, Franța, autoare a studiului, susține că dieta poate fi o modalitate promițătoare de a preveni demența. ”O serie de studii au confirmat că o dietă mai sănătoasă, bogată în legume cu frunze verzi, fructe de pădure, cereale integrale, nuci, pește, poate scădea riscul de demență. Dar, multe dintre aceste studii s-au concentrat pe cantitatea și frecvența consumului. Studiul la care am lucrat a mers mai departe pentru a analiza combinațiile de alimente și a constatat diferențe în funcție de modul în care unele alimente au fost consumate împreună de către persoane care au dezvoltat sau nu demență.”

Participanții au completat, la începutul studiului, un chestionar în care au evidențiat obiceiurile alimentare din ultimii cinci ani: ce alimente au consumat într-un an, cât de des, pe care le-au mâncat de până la patru ori pe zi sau pe care le-au consumat mai puțin de o dată pe lună.

Analizând aceste răspunsuri, autorii au descoperit că exista o anumită constanță a cantităților și tipurilor de alimente consummate de o persoană. În schimb, erau mari diferențe de asocieri de alimente la persoanele cu demență și cele fără.

Carnea procesată sub formă de cârnați, pate de ficat cu alimentele bogate în amidon, alcool și prăjituri au fost”prietenele” pacienților care au dezvoltat demență. Acest lucru sugerează că nu cantitatea, cât asocierea acestor alimente crează riscul de demență. De exemplu, pacienții aveau tendința ca atunci când mâncau carne procesată să pună lângă aceasta cartofi spre deosebire de cei fără demență care asociau carnea cu alimente dintr-o gamă diversificată, obișnuind să consume și fructe, legume sau fructe de mare.

Personele care nu aveau demență au avut mai mereu un regim alimentar variat, care a inclus combinarea de alimente sănătoase precum fructele și legumele, cu carne de la păsări de curte sau cu fructe de mare.

O limitare a studiului ar putea să o constituie modul mai mult sau mai puțin fidel în care participanții la studiu au completat chestionarele privind dieta din ultimii ani. În plus, aceste chestionare nu au oferit date cu privire la schimbările apărute în dietă, de-a lungul vieții.

Oricum, cercetarea sugerează că studierea dietei din perspectiva asocierilor de alimente dă ocazia de a ține la distanță demența cu ajutorul unor obiceiuri alimentare din timpul vieții.

Categorii: Externe, Stil de viață
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea