EXTERNE Stil de viață Știri

CE BOALĂ RISCĂ SĂ DEZVOLTE LA VÂRSTA ADULTĂ COPIII CU OBEZITATE. Rezultatele surprinzătoare ale unui amplu studiu făcut în Danemarca

Adulții care în copilărie au fost supraponderali au un risc crescut de a dezvolta cancer de vezică, arată un studiu la care au luat parte 315.000 de copii, publicat în Annals of Human Biology.

Este unul dintre dintre primele studii de acest gen și s-a desfășurat în Danemarca, iar rezultatele arată că dimensiunea corpului este asociată cu apariția bolii mai târziu în viață. Un indice de masă corporală (IMC) peste medie în timpul copilăriei, greutatea la naștere mare / mică și sub înălțimea medie cresc, de asemenea, șansele dezvoltării acestui tip de cancer.

Identificarea cauzelor timpurii care ar putea duce la o nouă înțelegere a bolii, care este al nouălea cancer cel mai frecvent din lume, are rate de recurență ridicate și este mai probabil să afecteze bărbații cu vârsta peste 65 de ani.

„Șansa generală de a dezvolta boala poate fi scăzută, dar vine cu un impact personal și economic semnificativ. Studiul nostru contribuie la înțelegerea modului în care dimensiunea corpului în viața timpurie poate indica un risc pentru cancerul vezicii urinare”, spune autorul principal Dr. Kathrine K Sorensen de la Bispebjerg și de la Spitalul Frederiksberg din Danemarca.

Legătura dintre cancerul vezicii urinare și factorii de viață precum obezitatea este deja stabilită. Cu toate acestea, se știe puțin dacă aceasta își are originea în copilărie.

Rezultatele s-au bazat pe informații referitoare la 315.763 copii născuți între 1930 și 1989, cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani. Aceste date din Registrul de evidență a sănătății școlare din Copenhaga includ IMC, greutatea și înălțimea la naștere, acestea fiind comparate încrucișat cu Registrul danez al cancerului.

Numărul de persoane diagnosticate cu cancer de vezică la adulți a fost de 1.145, dintre care 839 de bărbați.

Riscul de a dezvolta boala mai târziu în viață a fost, de exemplu, cu 10% mai mare pentru un băiat de 13 ani cu înălțimea medie (154,5 cm) al cărui IMC a crescut cu 5,9 kg peste normal (echivalentul a 42,5 kg). În schimb, un băiat de aceeași vârstă și cu 8 cm mai înalt decât media (162,5 cm) a avut un risc cu 6% mai mic de a fi diagnosticat, potrivit cercetărilor.

Un copil cu o greutate mică la naștere (2,5 kg) a avut un risc cu 26% mai mare și a fost cu 36% mai mare pentru bebelușii mari (4,5 kg), comparativ cu copiii cu o greutate medie la naștere (3,5 kg).

Studiul a fost limitat de o lipsă de informații despre factorii de viață la vârsta adultă asociate cu cancerul vezicii urinare, cum ar fi fumatul și ocupația. De asemenea, cercetătorii nu au avut acces la date despre expunerile materne în timpul sarcinii, care ar fi putut afecta greutatea la naștere a copiilor și care au dus la cancer la vezică în viața ulterioară.