Ce a făcut Noua Zeelandă ca să fie un exemplu bun în lupta cu coronavirusul

Cu 1440 cazuri COVID-19 și 12 decese, la o populație de 5 milioane de oameni, Noua Zeelandă pregătește relaxarea măsurilor și este urmărită cu atenție de întreaga planetă pentru modul în care a reușit să stopeze răspândirea coronavirusului. Succesul, spune premierul Jacinda Ardern, se datorează unor măsuri pe care puține state și-au asumat să le ia, scrie BBC.

Pe 13 martie, Noua Zeelandă se pregătea să comemoreze victimele atacurilor teroriste produse în două moschei, în 2019. Întrebată dacă nu se teme de implicațiile organizării unei asemenea manifestări, imediat după ce Organizația Mondială a Sănătății declarase starea de pandemie, șefa Guvernului, Jacinda Ardern, spunea că nu există motive, pe baza datelor primite de la experți. Lucrurile s-au schimbat rapid. Nu doar că evenimentul a fost anulat, dar autoritățile au decis și închiderea granițelor pentru străini. S-a mai dispus ca oricine intră în țară să se autoizoleze timp de 14 zile. Acestea au fost primele măsuri dure, dar au dat roade, într-o țară aflată foarte aproape de focarele din Asia. În următoarele două săptămâni, Noua Zeelandă a înregistrat o scădere constantă a infecțiilor. Statistic, s-a demonstrat că fiecare dintre bolnavi a transmis infecția la mai puțin de o persoană, ceea ce înseamnă o rată de infectare foarte mică: 0,48%.

Noua Zeelandă se pregătește să coboare restricțiile, de la scenariul 4, începând cu 28 aprilie. Modul în care această țară a controlat criza a devenit un exemplu pentru întreaga lume. Succesul a fost atribuit, într-o mare măsură, mesajului coerent dat de guvern.

Spre deosebire de alte țări care s-au declarat în război cu coronavirusul, autoritățile neozeelandeze au promovat solidaritatea: ”Ne unim împotriva COVID-19” . Nu de puține ori, în discursurile sale, premierul Ardern a vorbit despre ”echipa noastră de 5 milioane de oameni”. Faptul că au avut un lider care a comunicat foarte bine, i-a determinat pe neozeelandezi să aibă un răspuns adecvat. Prin urmare, a existat un nivel crescut de conformare la regulile stabilite pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Al doiela pilon al reușitei a fost raportarea la datele științifice. Însoțită în permanență în aparițiile publice de directorul general al Sănătății, șefa Guvrnului a arătat că se bazează pe datele vennite de la experți. Această strânsă legătură dintre reprezentanții guvernării și cei ai comunității științifice au pus Noua Zeelandă în avantaj față de alte țări pentru că oamenii au avut un grad mai înalt de încredere în mesajele oficiale.

Nu în ultimul rând, premierul Jacinda Ardern s-a concentrat asupra apelului către oameni să fie de ajutor în momente de criză. Aproape fiecare apariție publică sa încheiat cu apelul ”Fiți puternici! Fiți de ajutor!”

Au urmat multe live-uri pe Facebook, în timpul cărora Ardern a apărut îmbrăcată în ținute lejere, mereu zâmbind și împărtășind chestiuni din viața personală, dar fiind foarte categorică în ceea ce privea seriozitatea situației. Reacția poporului a fost de a o lăuda pentru statornicie și pentru modul în care a gestionat criza.

Nu în ultimul rând, a impactat puternic decizia de reducere cu 20 % a salariilor tuturor membrilor Guvernului, în următoarele 6 luni, un semn prin care liderii au vrut să arate că înțeleg situația poporului și modul în care acesta este afectat de criza coronavirusului.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes