Medicii au atras atenția în nenumărate rânduri în ultima vreme că media de vârstă a pacienților cu COVID-19 care ajung în stare gravă la spital a scăzut semnificativ comparativ cu perioadele anterioare.
Dacă anul trecut vârstnicii erau cei vulnerabili, acum tinerii sunt cei care îi îngrijorează pe medici.
„Pacienții sunt tot mai tineri, 30 – 40 de ani. Este o regândire a bolii către vârsta mai tânără, din păcate cu forme moderate, severe și chiar critice de ATI. Nu mai vedem ca în urmă cu un an, când aveam o patologie geriatrică, la pacienții cu comorbidități, care practic acelea dădeau severitatea bolii și determinau decesul”, a atras atenția, recent, la Medika TV, dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase.
Un exemplu concret vine astăzi de la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca. Unitatea a publicat pe pagina de Facebook povestea unei tinere de 30 de ani, care a ajuns la spital în stare critică.
„Pacienta, în vârstă de 30 de ani, a fost fost internată în urma unor complicații grave (insuficiență respiratorie acută, pneumonie SARS-COV-2 în formă critică, cu afectare pulmonară de 90%), survenite în infecția COVID-19. Timp de peste o lună, doamna Jako a fost îngrijită de colegii noștri din secția de terapie intensivă. A fost preluată prin transfer de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, intubată și ventilată mecanic, iar în urma eforturilor echipei noastre de la ATI pacienta a avut o evoluție favorabilă. Recuperarea a fost anevoioasă, fiind extubată după 10 zile de la transfer și, mai apoi, petrecând o lună în secția de terapie intensivă, pentru tratamentul complex al complicațiilor survenite în urma infecției cu SARS-COV-2”, se arată în postarea Spitalul Județean Cluj-Napoca.
Practic, tânăra a fost intubată 10 zile, în care viața sa a atârnat de un fir de ață. Din fericire, a reușit să învingă boala și după mai bine de o lună petrecută la terapie intensivă a putut fi mutată pe secție.