Cei doi buzoieni testați pozitiv cu coronavirus de două ori în circa două săptămâni nu își explică ce s-a întâmplat și cum este posibil ca după ce medicii le-au spus că sunt vindecați, boala să reapară fără să intre, spun ei, în contact cu cineva infectat. Oamenii spun că, deși le e foarte greu iar uneori psihicul le cedează, sunt conștienți că numai prin optimism și încredere în medici vor răzbi.
Gabi Petre de 46 de ani este din județul Buzău. Alături de vărul său, de 29 de ani, bărbatul a lucrat la Milano, într-o rafinărie. Pe 9 martie, cei doi au revenit în țară. Au intrat în carantină la Arbănași, conform procedurii, iar testele inițiale pentru coronaviorus au ieșit negative. În a 12-a zi de carantină, cei doi buzoieni, mutați între timp într-un hotel din orașul Buzău, alături de celelalte persoane aflate în carantină, au fost supuși din nou testelor, care de această dată au arătat că sunt infectați cu coronavirus. Buzoianul povestește că nu se aștepta la așa ceva, mai ales că nu avea nici un simptom. Nu prezenta febră, nu tușea, nu avea dificultăți de respirație.
” Am sosit din Italia pe 9 martie, pe 10 am intrat în carantină la Arbănași. Primele teste au ieșit negative. Ne-au mutat apoi la un hotel din orașul Buzău. Aici, în a 12-a zi de carantină ne-au luat teste, au ieșit pozitive. Și la mine și la vărul meu. A 13-a zi ne-au făcut alt test-negativ, dar chiar și așa ne-au dus la Matei Balș. Am fost internați 4 zile acolo, am luat un tratament, ceva ce se folosește la bolnavii HIV.”, spune buzoianul, care adaugă că în tot acest timp, atât el cât și vărul lui, s-au simțit bine și nu au nici urmă de suferință.
După zilele de spitalizare de la Institutul Matei Balș din Capitală, Gabi Petre, alături de vărul său, au fost externați, cu recomandarea să rămână în izolare acasă, încă 2 săptămâni. De asemenea, atunci au fost informați că în 12-a zi de izolare li se va preleva din nou test pentru coronavirus. Test care a fost făcut și care, din nou, a ieșit pozitiv, deși cei doi buzoieni spun că nu aveau cum să se reinfecteze, pentru că în zilele de izolare de după primul diagnostic nu au intrat în contact cu absolut nimeni.
”Pe 26 martie, după ce testele ne-au ieșit negative, ne-au externat dar ne-au zis că trebuie să stăm iar în izolare 14 zile. Ne-am izolat din nou amândoi, eu și vărul meu, fără să intrăm în contact cu cineva. În a 12-a zi a venit cineva de la DSP, ne-a testat iar testul a ieșit din nou pozitiv . Nu am intrat în contact cu nimeni, nu aveam de unde să ne reinfectăm. Nu am avut nici o stare. Nu suntem slăbiți, nu avem probleme de respirație. Suntem asimptomatici, doar uneori cu psihicul mai cedăm. O fi o greșeală, Dumnezeu știe, avem încredere în medici, ei știu mai bine ”, spune bărbatul.
Acum, cei doi buzoieni sunt internați în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unitate de suport pentru bolnavii COVID 19. Cei doi sunt în continuare asimptomatici. Spun că trebuie să-și păstreze optimismul pentru a putea învinge coronavirusul: ” Suntem optimiști și așteptăm să ne vindecăm să ne continuăm viața. Nu avem simptome și asta e cel mai important. De reinfectat nu aveam de unde să ne reinfectăm. Noi nu am intrat în contact cu nimeni, doar noi doi am fost, eu și vărul meu. Prima dată, nu ne-am îmbolnăvit de la Milano, stăteam într-un hotel. Nici unul dintre colegii de acolo nu e bolnav. Bănuim că ceva s-a întâmplat la Arbănași, că am stat lângă cineva, însă sunt bănuieli, nu poate ști nimeni de unde se îmbolnăvește. Firma din Italia ne sună zilnic și ne întreabă cum suntem, dacă suntem bine. Urma să ne dea în șomaj tehnic și să revenim în câteva săptămâni. Acum cine știe ce se va întâmpla. Așteptăm să ne facem bine și poate să ne întoarcem la muncă, acolo, în Italia. Nu avem probleme, noi suntem oameni muncitori, spune Gabi Petre, unul dintre buzoienii diagnosticați de două ori COVID 19 în circa două săptămâni.
Contactat joi dimineață de reporterii Medikatv.ro, directorul Spitalului Municipal din Rm.Sărat. Adrian Danielescu, a declarat că cei doi bolnavi sunt în stare bună iar numărul zilelor de spitalizare va depinde de cum evoluează starea lor.
” Starea pacienților este bună. Le-a fost administrat tratamentul special pentru COVID-19. Lucrurile sunt în regulă, în ceea ce-i privește . Sunt asimptomatici. Nu se știe cât vor sta în spital, vedem cum evoluează lucrurile”, a declarat managerul Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, Adrian Danielescu.
În ceea ce privește aprovizionarea spitalului cu medicamente pentru coronavirus, managerul Spitalului din Rm. Sărat-unitate de suport pentru bolnavii COVID 19, susține că există tratamente suficiente atât pentru cei trei bolnavi care se află aici, cât și dacă vor mai veni alți pacienți în zilele următoare: ” Am primit ceva medicamente . Am făcut comandă la Unifarm, o parte au venit, altele urmează să vină, în jur de 10-14 zile avem medicamente, în cazul în care mai vin pacienți vom avea și pentru dumnealor. Personalul reacționează în mod normal. Nu se fac greșeli în a menține zonele, se respectă circuitele, ne facem datoria așa cum trebuie. Echipamente avem, nu sunt probleme.”.
Probleme sunt însă la capitolul personal medical. Într-un spital de suport pentru COVID-19, există un singur medic infecționist și acela pensionar.
”Din nefericire, aici stăm foarte rău. Avem un singur medic infecționist și e și pensionar. Mai avem Medicina Internă și Neurologia, sunt medici pensionari si aici. Am făcut hârtii către DSP, către Minister, așteptăm. Ni s-a promis că vor fi repartizați medici.” , a adăugat Danielescu.
În cazul celor doi buzoieni ale căror teste pentru coronavirus au ieșit pozitive după ce inițial au fost declarați vindecați de boală, nu se știe deocamdată dacă e vorba despre teste fals pozitive, cum au existat și alte cazuri în țară ori dacă în cazul celor doi buzoieni boala a recidivat. Ce e cert e că mare parte din testele făcute la Buzău i-au vizat tocmai pe pacienții confirmați cu boala. Numărul de 13 îmbolnăviri raportat de acest județ nu reprezintă o radiografie clară a situației din această zonă. Asta pentru că numărul testărilor făcute este foarte mic în comparație, de exemplu, cu numărul persoanelor revenite din zone roșii și galbene. Mai exact, este vorba despre 380 de teste realizate, în condițiile în care sunt persoane testate și de trei ori, și de peste 2000 de buzoieni aflați în acest moment în carantină și izolare la domiciliu.