Menopauza se instalează după vârsta de 50 de ani. Unele femei resimt această transformare a corpului la vârste mult mai tinere. Dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică-ginecologie, susține că menopauza precoce are atât cauze genetice, cât și clinice, fiind provocată de anumite afecțiuni.
„Menopauza poate începe la 35 de ani. Există femei care pot intra devreme la menopauză, dar în aceste situații vorbim despre un determinism genetic. Sau apare brusc menopauza în care femeia a suferit o intervenție chirurgicală în zona genitală. Se pot opera ambele ovare sau în cazul unor cancere, apărute în special în zona pelviană. Tratamentele cu radioterapie și chimioterapie pot provoca intrarea la menopauză mai devreme a femeilor” a explicat dr. Carmen Ianiotescu, luni seară, la Medika TV.
Pacientele se vor confrunta cu toate problemele menopauzei, mult mai devreme decât ar fi trebuit, în mod natural. „Aceste paciente vor avea bineînțeles toate complicațiile menopauzei la o vârstă mult mai mică. Vor putea dezvolta osteoporoză, pentru că nu mai au estrogen și densitatea osoasă minerală scade foarte mult, pot dezvolta cardiovasculare, boli cerebrale și toate simptomele pot apărea mult mai devreme” mai spus dr. Carmen Ianiotescu.
În cazul pacientelor care au intrat la menopauză mai devreme, medicii recomandă terapia cu substituție hormonală, doar dacă acestea efectuează o serie de investigații medicale amănunțite. „Fiind vorba despre un tratament medicamentos, nu poate fi recomandat oricărei paciente care este la menopauză precoce. Pentru că există anumite boli hematologice, cum ar fi trombofiliile, unele pot avea probleme de coagulare. Pacienta trebuie să facă o ecografie mamară pentru a depista un eventual nodul suspect, pentru că un tratament hormonal poate accelera evoluția unui cancer mamar sau ovarian” a mai spus dr. Carmen Ianiotescu.